ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το ghosting; Γιατί εξαφανίζονται κάποιοι χωρίς λόγο;

01 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Tο ghosting είναι ο απότομος τερματισμός κάθε επικοινωνίας με ένα άτομο, χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία ή κάποια προειδοποίηση... Μάλιστα το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι ακόμα κι αν αναζητήσει ο άλλος το ...φάντασμα, αυτό παραμένει εξαφανισμένο!

Ο όρος χρησιμοποιείται στην ψυχολογία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, και αφορά φιλίες αλλά κυρίως ερωτικές σχέσεις, ραντεβού και ρομαντικές σχέσεις. Όπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί, ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά και έχει επεκταθεί ακόμα και σε άτομα που έχουν επαγγελματική σχέση. 

Η πιο κοινή αιτία που συμβαίνει το ghosting είναι ότι οι άνθρωποι "θέλουν να αποφύγουν μία σύγκρουση ή να πληγώσουν τα συναισθήματα του άλλου», αναφέρει η Vinita Mehta, PhD- κλινική ψυχολόγος και ειδικός σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον. Ωστόσο δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αυτό... 

Η ResearchTrusted Source το ονομάζει το πρόβλημα «παιχνιδοποίηση» των σχέσεων, δηλαδή μία τάση που κάνει απρόσωπες τις άλλοτε κοινωνικές και ερωτικές σχέσεις. Επειδή αρκετοί κρύβονται πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών τους, δεν έχουν μάθει να συσχετίζονται με φυσιολογικούς όρους, να συζητούν, να εξηγούν, ακόμα και να μαλώνουν... Έτσι, απλά εξαφανίζονται όταν κάτι τους δυσκολέψει!

Τέλος, μία άλλη περίπτωση στην οποία συμβαίνει το ghosting, που είναι ομολογουμένως πιο κατανοήσιμη, είναι όταν το άλλο άτομο γίνεται της... προσκόλλησης χωρίς να του έχουν δώσει το δικαίωμα. Αν η άλλη πλευρά δεν είναι ώριμη και σωστά κοινωνικοποιημένη, δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τα συνεχή τηλεφωνήματα και τις συνεχείς προτάσεις για έξοδο και σταματάει να σηκώνει το τηλέφωνο, δεν πηγαίνει πια στα ίδια στέκια και γενικά ...εξαφανίζεται!

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Δρ Amir Levine, «οι αποφευκτικοί εξισώνουν την οικειότητα με την απώλεια ανεξαρτησίας και προσπαθούν συνεχώς να ελαχιστοποιήσουν την εγγύτητα, ενώ ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός, ενισχύοντας τους δικούς του βαθιά ριζωμένους φόβους εγκατάλειψης και απόρριψης». Και μαζί με τη χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη δημιουργείται το πρόβλημα!


Σχετικά Άρθρα