ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανδημία και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

05 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

«Μετά από μία εορταστική περίοδο γεμάτη με κοκτέιλ, προπόσεις με σαμπάνια και πολλά εορταστικά πάρτι, πολλά άτομα μπορεί να σκέφτονται να κάνουν ένα διάλειμμα, σωματικά και ψυχικά, από όλες τις παρασπονδίες», δήλωσε η Niloufar Nekou , κλινική διευθύντρια και σύμβουλος γάμου στο Alter Health Group, μια μονάδα ψυχικής υγείας στο Dana Point της Καλιφόρνια.

«Με τους περιορισμούς που επιβάλλονται εκ νέου καθημερινά για την αντιμετώπιση της Omicron, ενδέχεται να δούμε μια αύξηση στα άτομα που επιλέγουν να συμμετάσχουν στο Dry January 2022», είπε στην Healthline.

Το Dry January είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο οι συμμετέχοντες συμφωνούν να απέχουν από το αλκοόλ κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

«Όλοι έχουμε βιώσει τραυματικές στιγμές κατά τη διάρκεια της [πανδημίας της] COVID-19», πρόσθεσε η Jen Bryan , η οποία εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, σε συνεργασία με το Tempest, ένα διαδικτυακό πρόγραμμα συστήματος καθοδήγησης και υποστήριξης για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο σπίτι με περιορισμένη αλληλεπίδραση και υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ για να απαλλαχτούν προσωρινά από το στρες, αλλά δεν λύνει το κύριο πρόβλημα», είπε η Bryan στο Healthline.

«Το αλκοόλ είναι ένας προσιτός, προσβάσιμος και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος για την ανακούφιση του στρες και μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από το στρες χαλαρώνοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο», δήλωσε η Vanessa Kennedy , PhD, διευθύντρια ψυχολογίας στο Driftwood Recovery στο Τέξας.

Ωστόσο, εξηγεί ότι η κατάχρηση αλκοόλ έχει αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία όταν χρησιμοποιείται πιο συχνά και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή στο αλκοόλ και τελικά επιδείνωση του άγχους και της κατάθλιψης.

«Το γεγονός ότι οι αναζητήσεις για το Dry January έχουν αυξηθεί υποδηλώνει την επιθυμία να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το άγχος και να γίνουμε πιο υγιείς», είπε η Kennedy.

«Καθώς θέτουμε νέους στόχους το 2022, είναι απολύτως λογικό ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ σκέφτονται τα πιθανά οφέλη της αποχής από το αλκοόλ».

Περίπου 1 στους 4 Αμερικανούς ανέφερε ότι έπινε περισσότερο το 2021 για να διαχειριστεί το άγχος του, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία .

Τέλος, οι ειδικοί αναμένουν έναν αριθμό-ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες από πολίτες που θα επιχειρήσουν να αποστασιοποιηθούν από το αλκοόλ αυτόν τον μήνα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια των περιορισμών για την COVID-19 το 2021.


Σχετικά Άρθρα