ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας: Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο

18 Οκτωβρίου 2023, 16:00

images

Στην Ελλάδα, το χαμόγελο του Παιδιού ανακοίνωσε ότι περί τις 200.000 παιδιά αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια και διαβιούν σε σπίτια με κρύο και υγρασία, περί τις 100.000 παιδιά στερούνται τη διατροφή σε ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους και 11.264 παιδιά και οι οικογένειές τους που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έλαβαν βοήθεια το Α’ εξάμηνο του 2023 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου και έχει ως στόχο τη βαθιά κατανόηση και συνειδητοποίηση από την ευρύτερη κοινωνία, των συνθηκών φτώχειας που ζει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανά τον κόσμο. Τα παιδιά, ως τα πιο ευάλωτα μέλη μιας κοινωνίας, πλήττονται σημαντικά και η ευημερία τους εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν. 

Σύμφωνα με την Συντονίστρια του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παιδικής Ευημερίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (C.W.-SMILE), Δρ Ειρήνη Λεριού: «Ως ενεργειακή φτώχεια εννοείται στη παρούσα έρευνα, μία κατάσταση κατά την οποία οι συνθήκες διαβίωσης ενός παιδιού στο σπίτι είναι τέτοιες ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση σ’ επαρκή κι ασφαλή θέρμανση, πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και το σπίτι να χαρακτηρίζεται κάποιες φορές ως υγρό ή κρύο (Leriou, 2019)".

Η φτώχεια θεωρείται μορφή βίας και σαν όλες τις υπόλοιπες μορφές πλήττει πιο έντονα και -ανεπανόρθωτα- τα παιδιά που καθώς μεγαλώνουν δεν μπορούν να ξεχάσουν τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν και πληγώνονται. Τα τελευταία χρόνια, με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στο πετρέλαιο, το ρεύμα και το φυσικό αέριο, πολλά παιδιά βιώνουν συνθήκες ψύχους στα σπίτια τους, την ώρα που προσπαθούν να μελετήσουν ή να κοιμηθούν. 

Την ίδια ώρα, ο περιορισμός της ποσότητας ποιοτικών φρούτων και ψαριών, οι καυγάδες στο σπίτι εξαιτίας της ανέχειας, η ανασφάλεια από την έλλειψη χρημάτων για κάλυψη βασικών αναγκών, δημιουργούν στα παιδιά ανασφάλεια, άγχος και ανακόπτουν τη φυσιολογική ψυχολογική τους ανάπτυξη. Σε αυτό, οι ειδικοί συνυπολογίζουν την έλλειψη επαρκούς προγράμματος προληπτικών εξετάσεων στην οδοντοστοιχία, την όραση, το μυοσκελετικό και άλλα συστήματα υγείας του παιδιού και του εφήβου που απαιτούν χρήμα και χρόνο εκ μέρους των γονέων για να έχουν τη δέουσα φροντίδα.

Σχετικά Άρθρα