ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο σχολικός εκφοβισμός -bullying- στο μικροσκόπιο των ψυχολόγων

29 Νοεμβρίου 2019, 07:20

images

Κάποια παιδιά είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού και κάποια είναι οι θύτες που κάνουν byllying σε συνομηλίκους τους. Και στις δύο περιπτώσεις, σοκαρισμένοι γονείς αρνούνται να πιστέψουν ότι το παιδί τους βρίσκεται στον κυκεώνα του bullying και σπανίως "βλέπουν" την δική τους ευθύνη μέσα σε αυτό!

Τα παιδιά που είναι πιο παχουλά, ή πολύ αδύνατα, ή έχουν πεταχτά αφτιά, ή κάποια ιδιαιτερότητα στο περπάτημα και την εκφορά του λόγου, τα παιδιά που είναι πιο "κλειστά" ως χαρακτήρες, αλλά και αυτά που είναι άριστοι μαθητές προκαλώντας την ζήλια των συμμαθητών τους, γίνονται κάποιες φορές όχι μόνο αντικείμενα "περιθωριοποίησης", που είναι μια παθητικού τύπου άσκηση βίας, αλλά και θύματα λεκτικής και σωματικής βίας!

Από την άλλη πλευρά, οι θύτες είναι παιδιά που ακούν συνεχώς τους γονείς να φωνάζουν ή και να ανταλλάσσουν άσχημες εκφράσεις μεταξύ τους, παιδιά που τους έχουν μάθει οι γονείς να είναι επιθετικά, αλαζονικά, να γίνεται πάντα το δικό τους, να μην έχουν ευγένεια και ανοχή. 

Για το θέμα έχουν γραφτεί χιλιάδες συγγράμματα και άρθρα παγκοσμίως. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν όμως στην κοινή συνισταμένη της "οικογένειας" για τα παιδιά - θύτες. Ότι εκεί δηλαδή εδράζει  Όσο για τα θύματα, ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες και στην δική τους περίπτωση ο ρόλος της οικογένειας σε αυτό που τους έτυχε, δεν φαίνεται να είναι καθοριστικός. Είναι όμως σημαντικός ο ρόλος των γονέων όταν το παιδί εκμυστηρευτεί το πρόβλημά του.

Ας δούμε ποια λάθη κάνουν οι γονείς του παιδιού που υπέστη εκφοβισμό:

-Του λένε να κάνει υπομονή, να μην δίνει σημασία και θα περάσει. Συνήθως δεν περνάει μόνο του και σε λίγες, ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε σοβαρούς τραυματισμούς και ψυχολογικά προβλήματα.

-Κατηγορούν το παιδί ότι είναι άτολμο και το προτρέπουν να κάνει καβγά και να αμυνθεί στις επιθέσεις των άλλων με ίδια βία.

-Δεν ενημερώνουν τους δασκάλους για το πρόβλημα που υπάρχει. Ενώ αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη κίνηση.

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι γονείς των παιδιών που ασκούν βία και εκφοβισμό σε άλλα:

-Όταν πληροφορούνται την "δράση" του παιδιού τους, το χτυπούν. Στην βία δεν πρέπει να απαντάμε με βία.

-Θεωρούν ότι το παιδί έγινε επιθετικό από μόνο του και ότι οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη.

-Κατηγορούν τα άλλα παιδιά ότι έχουν ευθύνη και ότι υπερβάλλουν.

ΠΗΓΗ

National Bullying Helpline



Σχετικά Άρθρα