Αυτά είναι τα τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ
15 September 2025, 07:00

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι 2,4 - 3,1 εκατομμύρια ζουν με μια μορφή ΙΦΝΕ. Η ακριβής αιτία της ΙΦΝΕ δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τόσο η γενετική όσο και το περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Εκτός από τις ιατρικές θεραπείες, οι ερευνητές διερευνούν πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα της ΙΦΝΕ. Τώρα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients εξέτασε τη διατροφή 90 ατόμων με ΙΦΝΕ για να ελέγξει εάν η διατροφή τους επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου. Από τους 90 συμμετέχοντες, 46 είχαν νόσο Crohn και 44 είχαν ελκώδη κολίτιδα.
Περίπου το 36% των συμμετεχόντων βρισκόταν σε ένα στάδιο ύφεσης της νόσου, το 22% είχε ήπια νόσο, το 31% είχε νόσο μέτριας σοβαρότητας και το 11% νοσούσε σοβαρά. Μέρος της μελέτης περιελάμβανε τον προσδιορισμό της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της ΙΦΝΕ των συμμετεχόντων. Για τη νόσο Crohn, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Δείκτη Δραστηριότητας της Νόσου Crohn (CDAI) και για την ελκώδη κολίτιδα, χρησιμοποίησαν το PartialMayoScore.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 διατροφικές συνεντεύξεις όπου παρείχαν πληροφορίες για το τι είχαν φάει κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων που καλύπτουν ευρύτερες διατροφικές συνήθειες.
Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί ο Διαιτητικός Δείκτη Φλεγμονώδους Νόσου (DII) κάθε ατόμου, ο οποίος καταγράφει την ένταση με την οποία η πρόσληψη τροφής επηρεάζει τη φλεγμονή.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Crohn και Κολίτιδας, τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, ενώ τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος στους ερευνητές για ανάλυση για δείκτες φλεγμονής κυτοκινών που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις βαθμολογίες DII μεταξύ των συμμετεχόντων, δεν βρήκαν σημαντική διαφορά μεταξύ των ατόμων με νόσο Crohn και εκείνων με ελκώδη κολίτιδα συνολικά. Ωστόσο, οι βαθμολογίες αποκάλυψαν μια ισχυρή σύνδεση με τη σοβαρότητα της νόσου. Οι συμμετέχοντες των οποίων η ΙΦΝΕ ήταν ήπια ή σε ύφεση είχαν γενικά χαμηλότερες (περισσότερες αντιφλεγμονώδεις) βαθμολογίες DII, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή τους περιελάμβανε περισσότερες τροφές που είναι γνωστό ότι ηρεμούν τη φλεγμονή.
Αντίθετα, οι συμμετέχοντες με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα είχαν υψηλότερες (περισσότερες προφλεγμονώδεις) βαθμολογίες.
Συνολικά, η μελέτη τονίζει τη σημασία που μπορεί να έχει μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα για την εξέλιξη της ΙΦΝΕ. Ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ μέσω της διατροφής.
Tags: ΙΦΝΕ