ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ηρεμιστική η αγκαλιά των γονέων στα βρέφη αλλά όχι σε αυτά στο φάσμα του αυτισμού

12 Μαΐου 2021, 09:00

images

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Toho της Ιαπωνίας, υπολόγισαν ότι η πίεση της αγκαλιάς του γονέα επηρεάζει το εύρος της ηρεμιστικής δράσης στα βρέφη. Συγκεκριμένα, καταγράφοντας του παλμούς της καρδιάς και με τη χρήση αισθητήρων υπολογισμού της πίεσης στα χέρια των ενηλίκων, οι ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση τριών βαθμίδων αγκαλιάς: Απλό κράτημα, μια αγκαλιά μέτριας πίεσης και τη σφιχτή αγκαλιά. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο Cell.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι και στην περίπτωση της αγκαλιάς ισχύει το μέτρον άριστον. Τα βρέφη φάνηκαν να ηρεμούν περισσότερο από μια αγκαλιά μεσαίας πίεσης, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε το σφιχταγκάλιασμα, που μείωσε σημαντικά την ηρεμιστική επίδραση.

Όσον αφορά την ιδανική διάρκεια, οι ειδικοί προτίμησαν τα 20 δευτερόλεπτα αφού ένα λεπτό ή παραπάνω αγκαλιάς θα ήταν αφόρητο για τα βρέφη.

Τέλος, μετά την παρατήρηση ότι για τα μεγαλύτερα των 125 ημερών βρέφη, η καθησυχαστική δράση μειωνόταν όταν η αγκαλιά δινόταν από μια άγνωστη γυναίκα, κατέληξαν ότι το ιδανικό είναι μια αγκαλιά μέτριας πίεσης από τους γονείς. Και το πιο ενδιαφέρον εύρημα στη μελέτη τους ήταν ότι αγκαλιάζοντας το παιδί οι ίδιοι οι γονείς και όχι άλλοι ενήλικοι, φαίνεται αν ηρεμεί περισσότερο τα βρέφη. Υπαίτια για αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί η ωκυτοκίνη ή «ορμόνη της αγάπης», η οποία απελευθερώνεται κατά τη σωματική επαφή, εντούτοις, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, το πείραμα της αγκαλιάς ήταν πολύ περιορισμένο χρονικά για να επιτραπεί μια τέτοια σύνδεση.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Ο Δρ Hiromasa Funato, μέλος της ερευνητικής ομάδας, αναφέρθηκε και σε μια άλλη διάσταση των συμπερασμάτων τους, σε σχέση αυτή τη φορά με τον αυτισμό. Όπως δήλωσε, τα παιδιά με διαταραχή φάσματος του αυτισμού, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ερμηνεία αισθητηριακών ερεθισμάτων και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Απουσία μεταβολών στον καρδιακό ρυθμό όπως συμβαίνει κατά την αγκαλιά ενδεχομένως, θα μπορούσε να υποδείξει μια πιθανή περίπτωση αυτισμού.

Έτσι, το απλό πείραμα της αγκαλιάς θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτη εξέταση του αυτόνομου νευρικού συστήματος (το οποίο ελέγχει τις ασυνείδητες σωματικές διεργασίες όπως η αναπνοή), της αισθητηριακής επεξεργασίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε βρέφη με αυξημένες πιθανότητες αυτισμού.



Σχετικά Άρθρα