ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μουσική προκαλεί ίδια συναισθήματα και σωματικές αντιδράσεις σε όλους τους πολιτισμούς

01 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Όταν ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι, αυτό μάς συνεπαίρνει και μάς δημιουργεί την επιθυμία να «βυθιστούμε» στη μουσική, ξεχνώντας ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Η μουσική μπορεί να ενεργοποιήσει το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα και ακόμη και να προκαλέσει ρίγη στη σπονδυλική στήλη. Μια νέα μελέτη από το Turku PET Center στη Φινλανδία, δείχνει πώς η μουσική προκαλεί παρόμοιες αισθήσεις στο σώμα σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Aalto από τη Φινλανδία και το Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (UESTC) ως διαδικτυακή έρευνα ερωτηματολογίου.

Συνολικά 1.500 συμμετέχοντες από χώρες της Δύσης και της Ασίας βαθμολόγησαν τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις που τους προκαλούν τα δυτικά και ασιατικά τραγούδια. «Η μουσική που προκαλούσε διαφορετικά συναισθήματα, όπως ευτυχία, λύπη ή φόβο, προκάλεσε διαφορετικές σωματικές αισθήσεις στη μελέτη μας", εξηγεί η ερευνήτρια της Ακαδημίας, Vesa Putkinen.

Τα συναισθήματα και οι σωματικές αισθήσεις που προκαλεί η μουσική, ήταν παρόμοια σε ακροατές από χώρες της Δύσης και της Ασίας. Οι σωματικές αισθήσεις συνδέθηκαν επίσης με τα συναισθήματα που προκαλούνται από τη μουσική.

"Η μουσική με καθαρό ρυθμό θεωρήθηκε χαρούμενη και χορευτική ενώ η παραφωνία στη μουσική συνδέθηκε με επιθετικότητα. Δεδομένου ότι αυτές οι αισθήσεις είναι παρόμοιες σε διαφορετικούς πολιτισμούς, τα συναισθήματα που προκαλούνται από τη μουσική είναι πιθανότατα ανεξάρτητα από τον πολιτισμό και τη μάθηση και βασίζονται σε κληρονομικούς βιολογικούς μηχανισμούς», λέει ο καθηγητής Lauri Nummenmaa.

"Η επιρροή της μουσικής στο σώμα είναι καθολική... Η μουσική μπορεί να εμφανίστηκε κατά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους για να προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την αίσθηση της κοινότητας μέσω συγχρονισμού των σωμάτων και των συναισθημάτων των ακροατών», καταλήγει η Putkinen.

Σχετικά Άρθρα