ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μουσική μπορεί να έχει αγχολυτική δράση

13 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, εξέτασε εάν η μουσική και η διέγερση ακουστικών ρυθμών θα μπορούσαν να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους. Η διέγερση ακουστικού παλμού χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή συνδυαστικών ήχων ή παλμών σε διάφορες περιοχές συχνοτήτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 163 άτομα που έλαβαν φαρμακευτική θεραπεία κατά του άγχους για να υποβληθούν σε μια συνεδρία θεραπείας στο σπίτι που περιελάμβανε είτε ακρόαση μουσικής, διέγερση ακουστικού ρυθμού και τα δύο είτε «ροζ θόρυβο» (σταθεροί ήχοι φόντου).

Οι συμμετέχοντες με μέτριο άγχος που άκουγαν τόσο τον ακουστικό παλμό όσο και μουσική ή που άκουγαν μόνο μουσική είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα σωματικά συμπτώματα του άγχους.

Η Δρ Margaret Gail Distler, ψυχίατρος στην Κλινική Αγχωδών Διαταραχών στο Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη.

«Το εύρημα ότι οι θεραπείες που βασίζονται στον ήχο μείωσαν την εμπειρία του άγχους είναι σύμφωνο με τα προηγούμενα ευρήματα», είπε η Distler στο Healthline. «Στην ιατρική βιβλιογραφία, έχει ευρέως αναφερθεί ότι η μουσική βοηθά στη χαλάρωση και αποσπά την προσοχή των ασθενών από δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις, για παράδειγμα, εκείνους που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Η μουσική μπορεί επίσης να απομακρύνει την προσοχή από τις ανήσυχες σκέψεις και συναισθήματα».

Ωστόσο, η Distler τόνισε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση της μουσικής στις αγχώδεις διαταραχές. Αντιθέτως, εξέτασε τις επιδράσεις της μουσικής στην παροδική συναισθηματική κατάσταση του αισθήματος άγχους.

«Η ακρόαση μουσικής μπορεί να είναι ένας φθηνός και προσιτός τρόπος για να μειώσει κάποιος την εμπειρία του άγχους τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δεν διερευνά τη μουσική ως θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές (αλλά μάλλον για το άγχος της κατάστασης)», υπογράμμισε. 

«Προσέχω να μην εξισωθεί αυτό με μια αποτελεσματική θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές. Θα απαιτηθούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές με κλινικά ανήσυχους ασθενείς προκειμένου να αξιολογηθεί εάν οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη μουσική είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές».



Σχετικά Άρθρα