Σάρωση εγκεφάλου προβλέπει την εμφάνιση της Νόσου Αλτσχάιμερ αλλά όχι σε όλους
03 Ιουλίου 2025, 07:00

Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή Keck του Ινστιτούτου Νευροαπεικόνισης και Πληροφορικής Mark and Mary Stevens του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας εντόπισε ένα νέο σημείο αναφοράς απεικόνισης εγκεφάλου που μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές ταξινομούν τις βιολογικά σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ειδικά σε ισπανόφωνους αλλά και μη ισπανόφωνους, λευκούς πληθυσμούς. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Imaging Neuroscience, αποτελεί μέρος της Μελέτης για την Υγεία και τη Γήρανση του Εγκεφάλου - Ανισότητες στην Υγεία (HABS-HD), μιας πολυπανεπιστημιακής συνεργασίας με επικεφαλής το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας και υποστηριζόμενη από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ.
Χρησιμοποιώντας μια προηγμένη σάρωση απεικόνισης εγκεφάλου που ονομάζεται tau PET, η ερευνητική ομάδα μελέτησε πάνω από 675 ηλικιωμένους ενήλικες από την HABS-HD, με στόχο να εντοπίσει το βέλτιστο εγκεφαλικό σήμα που διακρίνει τα άτομα με βιολογικούς δείκτες Αλτσχάιμερ από εκείνα που γερνούν υγιώς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Science Daily, η tau PET επιτρέπει στους ερευνητές να απεικονίσουν ανωμαλίες στις πρωτεΐνες του εγκεφάλου που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ, γνωστές ως tau, χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα ενός ειδικού ραδιενεργού ιχνηθέτη που εντοπίζει περιοχές στις οποίες έχει συσσωρευτεί tau. Με αυτές τις σαρώσεις, οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν σημεία αποκοπής tau, ένα νέο τύπο βιοδείκτη που χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει εάν μια σάρωση δείχνει μια ποσότητα πρωτεΐνης Τ στον εγκέφαλο αρκετά υψηλή ώστε να υποδηλώνει πιθανά πρώιμα σημάδια νόσου Αλτσχάιμερ ή σχετικών παθήσεων. Αυτό το νέο σημείο αναφοράς θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί ερμηνεύουν τις σαρώσεις tau PET και να εντοπίζουν καλύτερα ποιοι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις σαρώσεις PET για την πρωτεΐνη Τ των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν γνωστική εξασθένηση με εκείνους που δεν είχαν, βάσει γνωστικών δοκιμασιών, για να καθορίσουν ένα όριο αποκοπής της πρωτεΐνης Τ που θα υποδήλωνε υψηλότερο κίνδυνο για Νόσο Αλτσχάιμερ. Βρήκαν ένα, το οποίο όμως ήταν αποτελεσματικό μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Με το σημείο αποκοπής της πρωτεΐνης tau μπορέσαμε να διακρίνουμε εάν οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν γνωστική εξασθένηση - αλλά μόνο όταν μια άλλη πρωτεΐνη, η αμυλοειδής, υπήρχε επίσης σε άτομα με γνωστική εξασθένηση, και μόνο σε Ισπανόφωνους και μη Ισπανόφωνους λευκούς συμμετέχοντες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Meredith N. Braskie, PhD, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας.
«Στους μη Ισπανόφωνους μαύρους συμμετέχοντες, το σημείο αποκοπής της πρωτεΐνης Τ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλες παθολογίες ή καταστάσεις μπορεί να οδηγούν σε γνωστική εξασθένηση σε αυτήν την ομάδα.
Η μελέτη μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η πρωτεΐνη tau σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία σε ποικίλους πληθυσμούς και έχει σημαντικές συνέπειες για μελλοντικές κλινικές δοκιμές που στοχεύουν στην πρωτεΐνη Τ».
Tags: Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ