ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έχουν οι γυναίκες ισχυρότερο ανοσοποιητικό λόγω οιστρογόνων και ψυχολογίας;

01 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Το φύλο είναι μια αναγνωρισμένη μεταβλητή που μπορεί να επηρεάσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτη που εξέτασε τις διαφορές στην ανοσολογική απόκριση των ανθρώπων ανάλογα με το φύλο τους, σημείωσε ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη διακύμανση στον επιπολασμό ορισμένων ασθενειών, καθώς και στα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι «το 80%  των αυτοάνοσων νοσημάτων εμφανίζεται στις γυναίκες. Οι γυναίκες με οξεία λοίμωξη HIV έχουν 40% λιγότερο ιικό RNA στο αίμα τους από τους άνδρες. Οι άνδρες εμφανίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κακοήθη καρκίνο από τις γυναίκες και η ανταπόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης είναι σταθερά τουλάχιστον δύο φορές πιο ισχυρή στις γυναίκες από τους άνδρες».

«Γενικά, οι ενήλικες γυναίκες εμφανίζουν ισχυρότερες έμφυτες και προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις από τους άνδρες», συνέχισαν οι συγγραφείς. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη εκκαθάριση των παθογόνων μικροοργανισμών και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις γυναίκες παρά στους άνδρες, αλλά συμβάλλει επίσης στην αυξημένη ευαισθησία τους σε φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαφορές στην ανοσολογική απόκριση μεταξύ των δύο φύλων αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής, με την ηλικία και την αναπαραγωγική κατάσταση να διαδραματίζουν επίσης ρόλο.

Η Δρ Caitlin McAuley είναι ειδική Οικογενειακή Ιατρός που παρακολουθεί ασθενείς μέσω του Keck Medicine της USC COVID Recovery Clinic. Αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες εμφανίζουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τους άνδρες.

«Η θεωρία βασίζεται στις επιδράσεις των ορμονών, συγκεκριμένα των οιστρογόνων, μπορεί επίσης να υπάρχουν γενετικές διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα που βασίζονται στις διαφορές μεταξύ των χρωμοσωμάτων Χ και Υ», είπε η McAuley στο Healthline. «Επιπλέον, έχει προταθεί ότι αυτό οφείλεται σε ένα εξελικτικό όφελος, καθώς οι γυναίκες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή του είδους».

«Υπάρχουν ορμονικοί υποδοχείς που υφίστανται σε διαφορετικές πτυχές του ανοσοποιητικού μας συστήματος που εμπλέκονται στη σηματοδότηση και την ισορροπία. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ορμόνες επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων. Ο θύμος αδένας, ένα σημαντικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος, θα αλλάξει πραγματικά σε μέγεθος με βάση τα επίπεδα οιστρογόνων», πρόσθεσε.

Τέλος, «τα οιστρογόνα επηρεάζουν όχι μόνο την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού, αλλά και τις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν και ονομάζονται κυτοκίνες», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα