ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ποδολαγνεία και πως εκφράζεται

27 Ιανουαρίου 2020, 18:05

images

Η εμμονή κάποιων ανδρών όχι με τα γυναικεία πόδια σε όλο τους το μήκος, αλλά με την γυναικεία πατούσα συνιστά μία σεξουαλική διαταραχή που ονομάζεται ποδολαγνεία.

Η ποδολαγνεία ονομάζεται και φετιχισμός ποδιών και σύμφωνα με τους Brame, Brame και Jocobs (1996) ο ορισμός αναφέρεται "σε μια σεξουαλική προτίμηση στα κάτω άκρα η μέρη αυτών. Η γοητεία που αποδίδεται κανονικά στις ερωτογενείς ζώνες, μεταφέρεται κυριολεκτικά προς τα κάτω και η ανταπόκριση των φετιχιστών στο πόδι είναι η ίδια με τη διέγερση ενός φυσιολογικού ανθρώπου όταν βλέπει τα γεννητικά όργανα". 

Σε ό,τι αφορά τα αίτια εμφάνισης της διαταραχής, ο Menninger θεώρησε "το ασυνείδητο ικανό να αντικαταστήσει τα πόδια με τα γεννητικά όργανα. Ως εκ τούτου τα άτομα ερεθίζονται σεξουαλικά και τελικά ικανοποιούνται από ένα χαΐδεμα στο πόδια, στα δάχτυλα, στις κάλτσες ή στα παπούτσια. Το φετίχ αυτό περιλαμβάνει τα μέρη του σώματος π.χ. πατούσες, αστράγαλους και τα δάχτυλα.".

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση, οι έρευνες δείχνουν ότι οι φετιχιστές δεν έχουν κοινωνικότητα, είναι απομονωμένοι και έχουν μειωμένη ικανότητα στο να πλησιάζουν το άλλο φύλο. Παρόλα αυτά, στην δική του μελέτη ο Rossi (1990) αναφέρει ότι η πλειοψηφία των φετιχιστών είναι παντρεμένοι, και οι σύζυγοί τους γνωρίζουν τις προτιμήσεις του συντρόφου τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Rossi αναφέρει ότι αυτό το είδος φετίχ δεν παρεμπόδισε τις σεξουαλικές τους σχέσεις. 

Οπότε οι ειδικοί συστήνουν να καταφεύγει το άτομο σε ψυχολόγο ή ειδικό σεξολόγο μόνο αν αντιμετωπίζει προβλήματα στη συσχέτιση με άλλο πρόσωπο. Όσοι έχουν τη διαταραχή αλλά έχουν καταφέρει να ζουν φυσιολογικές ζωές με ικανοποιητικό σεξ, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.

ΠΗΓΗ

American Sexology Association


Σχετικά Άρθρα