ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Δίνουμε τα χέρια" ή παίρνουμε πίσω τις καρδιές μας;

17 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Ερευνητές από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Dundee κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χειραψίες, διάρκειας μεγαλύτερης των 3 δευτερολέπτων, είναι δείγμα ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν λιγότερο τις προσωπικές τους συναντήσεις.

Σε μια εποχή που η χειραψία τείνει να αντικατασταθεί από κάτι σαν...μπουνιά, τα ευρήματα της μελέτης αυτής έχουν άλλη διάσταση... Η Δρ Emese Nagy, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Perceptual and Motor Skills, ανέφερε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής χειραψίας για την παρουσίαση του εαυτού μας.

«Οι χειραψίες είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός χαιρετισμός και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις σχέσεις που διαμορφώνουμε. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αρκετές συμπεριφορές, όπως οι αγκαλιές, διαρκούν περίπου τρία δευτερόλεπτα και η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι χειραψίες που εμπίπτουν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι πιο φυσικές για όσους συμμετέχουν στον χαιρετισμό», αναφέρει η ειδικός.

Παρόλο που η μεγαλύτερης διάρκειας χειραψία μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται μια ζεστή χειρονομία, οι επιστήμονες βρήκαν ότι επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων, ακόμα και μετά το τέλος της. Οι πολιτικοί, για παράδειγμα, έχουν ιδιαίτερη τάση για παρατεταμένες χειραψίες, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται ως έκφραση συμπάθειας, αλλά και ως επίδειξη ισχύος.

«Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι παρόλο που μια τέτοια κίνηση μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακή στις τηλεοπτικές κάμερες, στην πραγματικότητα μπορεί να θέσει εξαρχής σε κίνδυνο την ποιότητα της συνεργασίας και των προσωπικών σχέσεων των δύο πλευρών, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους», σημειώνει η Δρ Nagy.

Για να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συνέντευξη με τους 36 συμμετέχοντες στη μελέτη κι έπειτα τους γνώρισαν ένα δεύτερο ερευνητή, ο οποίος είτε τους έσφιξε το χέρι «φυσιολογικά» (λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα), είτε παρατεταμένα (περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα), είτε καθόλου. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν τη σημασία της χειραψίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, με τους επιστήμονες να αναλύουν τις αντιδράσεις τους.

Όπως αποδείχτηκε, μετά από μια μακράς διάρκειας χειραψία, οι συμμετέχοντες έδειχναν λιγότερη απόλαυση από την επαφή, γελούσαν λιγότερο και παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα άγχους. Αντίστοιχα, οι μικρότερης διάρκειας χειραψίες είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερο χαμόγελο συγκριτικά με τις παρατεταμένες χειραψίες, αλλά ήταν πιο φυσικές για όσους συμμετείχαν. Τέλος, καμία αλλαγή δεν σχετίστηκε με την ομάδα ελέγχου που δεν έκανε χειραψία.


Σχετικά Άρθρα