ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμα και αλλαγές στο DNA για τα παιδιά που μεγαλώνουν ακατάλληλοι γονείς

22 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Όσο κακό μπορεί να κάνει στο παιδί ένας αδιάφορος γονέας που του επιτρέπει τα πάντα επειδή βαριέται να ασχοληθεί μαζί του, άλλο τόσο κακό κάνουν και οι σκληρές συμπεριφορές -συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής βίας-, με αλλαγές, που όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες, αποτυπώνονται στο DNA του και αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.

«H ανατροφή που εκλαμβάνεται ως σκληρή από το παιδί, και η οποία περιλαμβάνει σωματικές τιμωρίες και ψυχολογική χειραγώγηση, μπορεί να τροποποιήσει την έκφραση ενός γονιδίου στο DNA. Έχουμε ενδείξεις ότι αυτές οι αλλαγές προδιαθέτουν το παιδί στην κατάθλιψη, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό αν τα παιδιά έχουν ανατραφεί με καλές συμπεριφορές», σχολίασε η Δρ Evelien Van Assche κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας (European College of Neuropsychopharmacology/ECNP) στη Βιέννη.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λέβεν, συμπεριέλαβε στην έρευνα 44 έφηβους ηλικίας 12-16 ετών, με τους 21 εξ αυτών να σχηματίζουν την ομάδα θετικής γονεϊκής ανατροφής, τους 24 να διαμορφώνουν την ομάδα αρνητικής ανατροφής που χαρακτηρίστηκε από χειριστική συμπεριφορά, τιμωρίες και υπερβολική αυστηρότητα. Και στις δύο ομάδες υπήρχαν 11 αγόρια ενώ παρατηρήθηκε ότι πολλά παιδιά από την ομάδα της σκληρής ανατροφής είχαν πρώιμες ενδείξεις κατάθλιψης.

Μετρώντας την μεθυλίωση σε περισσότερα από 450.000 σημεία στο DNA κάθε παιδιού, διαπίστωσαν ότι ήταν σημαντικά αυξημένη στα παιδιά της σκληρής ανατροφής. Αν και η μεθυλίωση αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία μια μεθυλική ομάδα (CH3) προστίθεται στο DNA και έτσι γίνεται δυνατή η μεταβολή της γονιδιακής λειτουργίας χωρίς να μεταβάλλεται η αλληλουχία του γενετικού υλικού, όταν συμβαίνει υπερβολικά, δημιουργεί τις συνθήκες για κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τη Δρ Van Assche, προηγούμενες έρευνες σε ομοζυγωτικά δίδυμα έδειξαν ότι το παιδί που διαγνώστηκε με κατάθλιψη, είχε περισσότερη μεθυλίωση στα περισσότερα από τα σημεία του DNA που εξετάστηκαν στη μελέτη.


Σχετικά Άρθρα