ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αγανακτισμένοι διαδίδουν διάφορα αιτήματα στο διαδίκτυο αλλά αυτό δεν "πουλάει"

16 Ιουλίου 2025, 09:00

images

Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους για την αδικία και να υποστηρίξουν εκκλήσεις των συμπολιτών για κοινωνική αλλαγή. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οργή μπορεί να τραβήξει την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου χωρίς απαραίτητα να οδηγήσει σε ουσιαστική δράση. Αναλύοντας πάνω από 1 εκατομμύριο αναρτήσεις που συνδέονται με κοινωνικά αιτήματα στο Change.org, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αναρτήσεις που εκφράζουν οργή ήταν πιο πιθανό να γίνουν viral αλλά οι ίδιες αναρτήσεις δεν συνέλεξαν περισσότερες υπογραφές.

Ειδικότερα, για τη μελέτη τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 24.785 μοναδικά αιτήματα που έχουν αναρτηθεί στο Change.org. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αναρτήσεις με υψηλότερα επίπεδα οργής που πηγάζουν από την ηθική των χρηστών ήταν πιο πιθανό να λάβουν like και να αναδημοσιευτούν. Με άλλα λόγια, η οργή συνέβαλε στη διάδοση των αιτημάτων, όχι όμως και στη συλλογή περισσότερων υπογραφών – το αντίθετο: η οργή στην πραγματικότητα συσχετίστηκε με ελαφρώς μειωμένες υπογραφές. 

Αντιθέτως, η γλώσσα που καλεί τους ανθρώπους σε δράση και οι λέξεις που υποδηλώνουν την ταυτότητα της ομάδας είχαν αντίθετα αποτελέσματα. Οι αναρτήσεις που χρησιμοποιούσαν αυτούς τους τύπους γλώσσας δεν ήταν πιο πιθανό να γίνουν viral, αλλά συνέλεξαν περισσότερες υπογραφές. Για παράδειγμα, οι αναφορές που κοινοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «δρούμετώρα» έτειναν να προσελκύουν περισσότερα άτομα, τα οποία στη συνέχεια υπέγραψαν, ακόμη και αν οι αναρτήσεις δεν διαδόθηκαν ευρέως. Το ίδιο ισχύει και για τις αναρτήσεις που σηματοδοτούσαν κοινή ταυτότητα ομάδας ή έδιναν έμφαση στη συμπόνια και τη φροντίδα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης αναλύσεις για να ελέγξουν εάν η οργή θα μπορούσε να έχει έμμεση επίδραση στα ποσοστά υπογραφής αιτημάτων, συμβάλλοντας στη διάδοση του αιτήματος. Διαπίστωσαν ότι, ενώ η οργή όντως αύξησε τα ποσοστά κοινοποίησης, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν σε περισσότερες υπογραφές, η άμεση επίδραση της οργής -ανεξάρτητα από την κοινοποίηση- ήταν αρνητική. Με άλλα λόγια, η οργή μπορεί να βοηθήσει στη διάδοση των αιτημάτων, αλλά αυτό το όφελος μπορεί να αντισταθμιστεί εάν η οργή μειώσει το κίνητρο των ανθρώπων να συμμετάσχουν περαιτέρω.

Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ελεγχόμενα πειράματα που παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε διαφορετικά είδη μηνυμάτων. Για παράδειγμα, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν εάν η έκφραση αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν ήδη «κάνει το καθήκοντους», μειώνοντας την πιθανότητα να συμμετάσχουν περαιτέρω. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να εξεταστεί πώς λειτουργεί η ηθική αγανάκτηση στο πλαίσιο πιο βιώσιμων μορφών ακτιβισμού.

Σχετικά Άρθρα