Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων: Προσοχή στα νέα θαλάσσια βακτήρια
15 Ιουλίου 2025, 07:00

Καθώς οι παραλίες της Ευρώπης γεμίζουν ασφυκτικά από παραθεριστές κι αυτό το καλοκαίρι, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν για τους αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία από βακτήρια που ευδοκιμούν σε ζεστά, υφάλμυρα νερά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε προειδοποίηση για το βακτήριο Vibrio, το οποίο εντοπίζεται συχνά στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά τώρα εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας.
«Τα βακτήρια ζουν φυσικά σε υφάλμυρα παράκτια νερά, όπου το αλμυρό και το γλυκό νερό αναμειγνύονται, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές», ανέφερε το ECDC.
Οι βακτηριακές λοιμώξεις από δονάκια, που ονομάζονται δονακίωση, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν τρώγοντας ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα οστρακοειδή, ιδιαίτερα στρείδια, ή κολυμπώντας σε νερά γεμάτα βακτήρια ενώ έχουν κάποια ανοιχτή πληγή. Επιπλέον, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες ηπατικές παθήσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών όπως σήψη, λοιμώξεις του αίματος ή ακόμη και ακρωτηριασμό άκρων.
Αυτές οι λοιμώξεις εξακολουθούν να είναι «σχετικά σπάνιες» στην Ευρώπη, ανέφερε το ECDC. Ωστόσο, σε αρκετές βόρειες χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια.
Το 2018, για παράδειγμα, αναφέρθηκαν 445 κρούσματα κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο ζεστά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Αυτό είναι υπερτριπλάσιο του μέσου όρου των 126 κρουσμάτων που καταγράφονταν ετησίως μεταξύ 2014 και 2017.
Το ECDC συνιστά να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών οστρακοειδών και να διασφαλίζουμε ότι τα θαλασσινά είναι καλά μαγειρεμένα. Επίσης, εάν έχουμε ανοιχτές πληγές θα πρέπει να αποφεύγουμε το κολύμπι αλμυρό νερό ή να τις καλύψουν με αδιάβροχους επιδέσμους.
Τέλος, ο Οργανισμός μάς συμβουλεύει να γνωρίζουμε τους κινδύνους και να συμβουλευόμαστε γιατρό εάν εμφανιστούν συμπτώματα μετά από επαφή με το είδος του νερού όπου ευδοκιμούν τα βακτήρια Vibrio.