ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τα πάντα για το BMI ή Δείκτη Μάζας Σώματος και πως το μετράμε

12 Αυγούστου 2019, 12:22

images

Το ζύγισμα των κιλών μας είναι ένας μόνο τρόπος για να διαπιστώσουμε αν έχουμε καλή φυσική κατάσταση ή πρέπει να κάνουμε δίαιτα. Και δεν είναι πάντα ο πιο ενδεικτικός!

Γιατί;

Επειδή όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας έχει την τάση να χάνει μυϊκή και οστική μάζα και να την αντικαθιστά με λίπος. Έτσι, τα 60 κιλά των 20- 30 χρόνων μας, αν δεν γυμναζόμαστε συστηματικά με βάρη, στα 50- 60 μας χρόνια δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα, καθώς ο όγκος μας ειδικά στην κοιλιά θα είναι πολύ μεγαλύτερος και γεμάτος λίπος αντί για μυς. Αλλάζει δηλαδή η σύσταση του σωματικού μας βάρους!

Οι ειδικοί λοιπόν έχουν αναπτύξει και άλλες μεθόδους μέτρησης του όγκου και της σύστασης του σώματός μας που είναι ο δείκτης BMI (=Body Mass Index) ή Δείκτης Μάζας Σώματος αλλά και την μέτρηση της περιφέρειας και της μέσης μας ώστε η σχέση μεταξύ τους να δώσει στοιχεία για το λίπος στο σώμα μας και να μας δώσει μια εικόνα για τους κινδύνους που διατρέχουμε.

Οι μετρήσεις αυτές είναι εύκολο να τις κάνουμε και μόνοι μας όπως περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω με παραδείγματα:

Ας δούμε πώς μετράμε το ΒΜΙ οι ενήλικες

Για τους ενήλικες, το βρίσκουμε ως εξής: Το ύψος μας εις την δευτέρα (ύψος Χ ύψος) μας δίνει έναν αριθμό που μένει πάντα σταθερός, όπως και το ύψος μας στην ενήλικη ζωή. Θυμόμαστε λοιπόν πάντα αυτόν τον αριθμό και με αυτόν διαιρούμε το εκάστοτε βάρος μας σε κιλά.

Παράδειγμα

Αν είμαι 1,68 μέτρα ύψος και ζυγίζω 67 κιλά τότε κάνω τον εξής υπολογισμό για να βρω το ΒΜΙ μου:

1,68 Χ 1,68 = 2,82

67 : 2,82 =23,7

Το ΒΜΙ μου είναι 23,7 δηλαδή φυσιολογικό όπως φαίνεται στον πίνακα που παραθέτουμε αμέσως από κάτω:

Ελλιποβαρής: λιγότερο από  18,5                  -Κίνδυνος διαταραχών

Φυσιολογικός:                  18,5 - 24,9             -Ελάχιστος κίνδυνος

Α’ βαθμός παχυσαρκίας   25,0-29,9              – Αυξημένος   κίνδυνος  

( ή υπερβαρότητα)

Β’ βαθμός παχυσαρκίας: 35,0- 39,9             -Συμβουλευόμαστε γιατρό

Νοσογόνος παχυσαρκία: πάνω από 40      - Μεγάλος κίνδυνος 

ΒΜΙ σε παιδιά

Για τα παιδιά ο υπολογισμός λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες κι όχι μόνο ύψος και βάρος, οπότε τον κάνουμε μόνο μέσω ειδικά διαμορφωμένων λογισμικών. Υπολογίστε παρακάτω με τον έγκυρο αυτόματο μηχανισμό του CDC των ΗΠΑ:

https://www.cdc.gov/healthyweight/bmi/calculator.html

Στην συνέχεια, συμβουλευτείτε τους πίνακες παρακάτω:


Η περίμετρος της μέσης και της περιφέρειας

Άλλος ένας τρόπος εκτίμησης της κατάστασής μας είναι η μέτρηση της μέσης και της περιφέρειας (γύρω από τα ισχία μας) και ο υπολογισμός της σχέσης μεταξύ τους.

Για παράδειγμα

Μετράω την περιφέρεια γύρω από τα ισχία μου (τους γοφούς μου δηλαδή) και την περιφέρεια της μέσης μου. Αν έχω μέση 75 εκατοστά και περιφέρεια ισχίων 100 εκατοστά, τότε ο αριθμός που προκύπτει αν διαιρέσω το πρώτο με το δεύτερο είναι 0,75. Και σύμφωνα με τον πίνακα παρακάτω δεν κινδυνεύω από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κίνδυνος για την υγεία       Άνδρας       Γυναίκα

Μικρός κίνδυνος ως:             0,90                  0,80

Μεσαίος κίνδυνος:             0,90-0,95         0,80-0,85

Μεγάλος κίνδυνος άνω:       0,95                0,85

Εξάλλου ένας τρίτος τρόπος που δείχνει βασικά αν κινδυνεύουμε από διαβήτη (σάκχαρο) είναι ο ακόλουθος και αφορά την περίμετρο μόνο της μέσης μας:

Η μέτρηση της μέσης θα πρέπει να γίνει σε αυτήν την περίπτωση στο ύψος του ομφαλού με την μεζούρα να σχηματίζει ίσιο κύκλο γύρω από αυτό το ύψος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών που ανέπτυξαν την μέθοδο, οι άντρες με περίμετρο μέσης από 94 έως 102 εκατοστά και οι γυναίκες με περίμετρο μέσης από 80 έως 88 εκατοστά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Οι έχοντες πιο μεγάλη περίμετρο μέσης όμως, πρέπει να αδυνατίσουν.

ΠΗΓΗ: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

Σχετικά Άρθρα