ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβάλλει τελικά η άσκηση στο αδυνάτισμα; Και υπό ποιές προϋποθέσεις;

10 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Οι ειδικοί λένε ότι η απλή καύση θερμίδων δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την υγεία, ενώ η επιπλέον άσκηση μπορεί να μην καίει τόσες θερμίδες όσες νομίζουμε...

«Οι προπονήσεις και οι ασκήσεις θεωρούνται σημαντικές για την καύση θερμίδων για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τη μικρότερη συμβολή των ασκήσεων στη μείωση του βάρους», δήλωσε στο Healthline η διαιτολόγος Nataly Komova. «Οι προπονήσεις είναι σημαντικές για τη διατήρηση του σώματος σε φόρμα και τη διατήρηση της ευεξίας. Η άσκηση καίει μικρές ποσότητες των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων", εξηγεί.

Και προσθέτει: «Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να φάτε μετά από μια προπόνηση. Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού αντικαθιστά τις καμένες θερμίδες και καθυστερεί την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να ξεκουραστούν ή να ανεβούν με το ασανσέρ για να περιορίσουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Αυτές οι δραστηριότητες επηρεάζουν τις σωματικές σας δραστηριότητες εκτός του γυμναστηρίου, επιβραδύνοντας τη διαδικασία απώλειας βάρους...

Η υγιεινή διατροφή, η παροχή όλων των διατροφικών στοιχείων, αλλά περιορισμένης πρόσληψης θερμίδων, επεξεργασμένη με ακρίβεια με διαιτολόγο, προγραμματισμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα έφερνε καλά αποτελέσματα όταν ληφθεί υπόψη η απώλεια βάρους», καταλήγει.

Ωστόσο, η αξία της άσκησης ξεπερνά κατά πολύ την απλή απώλεια βάρους καθώς προσφέρει μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή, ωφελώντας την υγεία μας σε όλα τα επίπεδα, από τη λειτουργία του εγκεφάλου έως τη μείωση του άγχους και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Συμβουλές για απώλεια βάρους

Η personal trainer Erin Mahoney δίνει συμβουλές για αποτελεσματική, υγιή απώλεια βάρους:

-"Εστιάστε στα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την άσκηση (όπως περισσότερη ενέργεια, καρδιοαναπνευστική αντοχή, ανάκαμψη, δύναμη κ.λπ.) παρά στην καύση θερμίδων. Αυτό οδηγεί σε εγγενή κίνητρα και βοηθά στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συνηθειών και στη συνέπεια στο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

-Κάντε ασκήσεις που σας αρέσουν αντί να εστιάσετε στην καύση περισσότερων θερμίδων. Επειδή η συνέπεια είναι πιο σημαντική, επιλέξτε ασκήσεις που σας αρέσουν, όπως γιόγκα, βόλτες, πεζοπορίες ή μαθήματα χορού.

-Κάντε την υγιεινή διατροφή και την άσκηση συνήθεια. Εάν ο στόχος σας είναι να προετοιμάζετε γεύματα μία φορά την εβδομάδα για να χάσετε βάρος, θεωρήστε την προετοιμασία του γεύματος ως τον κυρίαρχο στόχο και την απώλεια βάρους το δευτερεύον όφελος".


Σχετικά Άρθρα