ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρέπει τελικά να κάνουμε 10.000 βήματα ημερησίως;

28 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια ότι τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Αυτό ξεκίνησε ως μια πετυχημένη ιδέα μάρκετινγκ και έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από όσους προωθούν τη σωματική δραστηριότητα μέσω application στα κινητά τηλέφωνα. Όπως αναφέρει μάλιστα το Medscape, όλα ξεκίνησαν το 1965, όταν η ιαπωνική εταιρεία Yamasa Tokei άρχισε να πουλά ένα νέο μηχάνημα που ονόμασαν manpo-kei (μετρητής δέκα χιλιάδων βημάτων). 

Συνδύασαν την κυκλοφορία του προϊόντος με μια διαφημιστική καμπάνια που είχε τίτλο "ας περπατάμε 10.000 βήματα την ημέρα". Έτσι, η ιδέα των 10.000 βημάτων εδραιώθηκε στη συνείδηση του κοινού.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, καθώς συσχετίζεται με την αναγκαία ποσότητα σωματικής δραστηριότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κάπου μεταξύ 5000 και 7500 βήματα την ημέρα, ακόμα κι αν κάνουν σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή. Μάλιστα, εάν προσθέσετε 30 λεπτά περπάτημα στην καθημερινή σας ρουτίνα, αυτό θα προσθέτει επιπλέον 3000-4000 βήματα και θα σας φέρει κοντά σε αυτό το όριο των 10.000 βημάτων.

Μια μελέτη στο JAMA Network Open παρακολούθησε ένα σύνολο 2110 ενηλίκων από την έρευνα CARDIA και ανακάλυψε ότι, όσοι έκαναν περισσότερα βήματα την ημέρα, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι όσοι έκαναν κατά μέσο όρο 7.000-10.000 βήματα την ημέρα τα πήγαν εξίσου καλά με εκείνους που περπάτησαν περισσότερα από 10.000 βήματα, υποδηλώνοντας ότι το χαμηλότερο όριο ήταν πιθανώς το σημείο καμπής.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η βελτίωση του αριθμού των βημάτων σας είναι πιθανώς πιο σημαντική από την επίτευξη οποιουδήποτε συγκεκριμένου ορίου. Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα περπατήματος 24 εβδομάδων μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά 11 βαθμούς σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παρόλο που οι αυξημένοι ημερήσιοι αριθμοί βημάτων τους δεν έφτασαν τον στόχο των 10.000 αλλά τα 9.000 βήματα περίπου. Ομοίως, μια μικρή ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι η εγγραφή μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης βοήθησε στη βελτίωση του προφίλ λιπιδίων στο αίμα τους, παρόλο που αύξησαν μόνο τον ημερήσιο αριθμό βημάτων τους από 6800 σε 8500 βήματα την ημέρα. 

Τέλος,  μια ανάλυση των δεδομένων NHANES των ΗΠΑ έδειξε όφελος θνησιμότητας όταν τα άτομα που έκαναν περισσότερα από 8000 βήματα συγκρίθηκαν με αυτά που έκαναν λιγότερα από 4000 βήματα την ημέρα. Τα οφέλη ξεπέρασαν τα 9000-10.000 βήματα.

Η πραγματικότητα είναι ότι το να περπατάς 10.000 βήματα την ημέρα είναι ένας αξιέπαινος στόχος και είναι σίγουρα ωφέλιμο. Αλλά ακόμη και χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν οφέλη. 

Το μυστικό δεν είναι τόσο να στοχεύσετε σε κάποιο θεωρητικό ιδανικό αλλά να βελτιώσετε την τρέχουσα κατάστασή σας. Το σίγουρο είναι ότι, όταν πρόκειται για σωματική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται ότι είναι να κάνουμε έστω και λίγη, παρά να μην κάνουμε καθόλου.


Σχετικά Άρθρα