ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσα βήματα χρειάζονται καθημερινά για διατήρηση της καλής υγείας;

09 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Μια μετα-ανάλυση 15 μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 50.000 άτομα από τέσσερις ηπείρους προσφέρει νέα στοιχεία για τον προσδιορισμό του αριθμού των καθημερινών βημάτων που θα βελτιώσουν την υγεία και τη μακροζωία των ενηλίκων, καθώς και για το  εάν ο αριθμός των βημάτων είναι διαφορετικός για άτομα διαφορετικών ηλικιών.

Συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που δημιούργησε το Steps for Health Collaborative με επικεφαλής την επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Amanda Paluch, διαπίστωσε ότι η πραγματοποίηση περισσότερων βημάτων την ημέρα βοηθά στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα αναλύονται σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health.

Πιο συγκεκριμένα, για τους ενήλικες 60 ετών και άνω, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε όταν έκαναν 6.000-8.000 βήματα την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα βήματα από αυτά δεν παρείχαν επιπλέον όφελος για τη μακροζωία. Οι ενήλικες κάτω των 60 ετών είδαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου να σταθεροποιείται σε περίπου 8.000-10.000 βήματα την ημέρα.

«Έτσι, αυτό που είδαμε ήταν αυτή η σταδιακή μείωση του κινδύνου καθώς αυξάνονται τα βήματα, μέχρι να εξισορροπηθεί», αναφέρει η Paluch.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δεν βρήκε οριστική συσχέτιση με την ταχύτητα περπατήματος, πέρα από τον συνολικό αριθμό βημάτων ανά ημέρα, σημειώνει η Paluch. Το να κάνετε τα βήματά σας ανεξάρτητα από τον ρυθμό με τον οποίο τα περπατήσατε -- ήταν ο σύνδεσμος για χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει και επεκτείνει τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης με επικεφαλής την Paluch, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο JAMA Network Open, η οποία διαπίστωσε ότι το περπάτημα τουλάχιστον 7.000 βημάτων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους μεσήλικες.

«Τα βήματα είναι πολύ απλά στην παρακολούθηση και υπάρχει μια ταχεία ανάπτυξη των συσκευών παρακολούθησης φυσικής κατάστασης», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας. «Είναι ένα τόσο σαφές εργαλείο επικοινωνίας για μηνύματα δημόσιας υγείας».

Η ερευνητική ομάδα συνδύασε τα στοιχεία από 15 μελέτες που διερεύνησαν την επίδραση των καθημερινών βημάτων στη θνησιμότητα από κάθε αιτία μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω. Ομαδοποίησαν τους σχεδόν 50.000 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με τα μέσα βήματα που έκαναν ανά ημέρα. Η ομάδα με τα λιγότερα βήματα είχε κατά μέσο όρο 3.500 βήματα, η δεύτερη 5.800, η τρίτη 7.800, και η τέταρτη 10.900 βήματα την ημέρα.

Μεταξύ των τριών πιο ενεργών ομάδων που έκαναν περισσότερα βήματα την ημέρα, υπήρχε 40%-53% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου, σε σύγκριση με την ομάδα που περπάτησε λιγότερα βήματα, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση.


Σχετικά Άρθρα