ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οποιαδήποτε κίνηση κάνει καλό... Υπό προϋποθέσεις όμως κάποιες κάνουν και κακό

22 Μαΐου 2020, 16:00

images

Όταν αντικαθιστούμε τον καναπέ και την τηλεόραση με περιπάτους και εργασίες στο κήπο κάνουμε ένα δώρο στον οργανισμό μας. Το ίδιο κι αν προτιμούμε για τις κοντινές αποστάσεις τα ...πόδια μας αντί του αυτοκινήτου. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες και προβλήματα υγείας; Όλες οι ασκήσεις δε ταιριάζουν σε όλους!

Αν -για παράδειγμα- έχουμε πρόβλημα με τα γόνατά μας, η χειρότερη άσκηση που μπορούμε να επιλέξουμε είναι η ποδηλασία. Η κίνηση με τα πεντάλ καταπονεί τα γόνατα και δεν είναι κατάλληλη για την περίπτωσή μας. Αντιθέτως πρέπει να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών στους μηρούς και τη γάμπα. Μία καλή επιλογή είναι η άσκηση μέσα σε νερό.

Επίσης, αν έχουμε πρόβλημα με σπονδύλους στον αυχένα, την πλάτη ή τη μέση μας, είναι λάθος να σηκώνουμε βάρη από όρθια στάση αλλά είναι ωφέλιμο να τα σηκώνουμε από καθιστή θέση. Μας χρειάζεται ενδυνάμωση των ραχιαίων μυών και των κοιλιακών αλλά με καθοδήγηση ειδικού ώστε να κάνουμε καλό και όχι κακό!

Αν επίσης έχουμε αυξημένο σωματικό βάρος και είμαστε εντελώς αγύμναστοι, καλό είναι να μην αρχίσουμε να τρέχουμε μέσα στη ζέστη καθώς κινδυνεύουμε να καταπονήσουμε την καρδιά μας. Καλό είναι να ξεκινήσουμε με περπάτημα και με ασκήσεις που θα μας δείξει ένας έμπειρος γυμναστής.

Τέλος, το ανέβασμα σκαλοπατιών, το στεπ και το ελλειπτικό κάνουν πολύ καλό στο αδυνάτισμα και την ενδυνάμωση των μυών στα πόδια και τους γλουτούς, αλλά αν έχουμε υπάρξει καπνιστές ή -ακόμα χειρότερα- καπνίζουμε ακόμα, πρέπει να συμβουλευτούμε τον καρδιολόγο μας πριν ξεκινήσουμε τέτοια εκγύμναση.

Σχετικά Άρθρα