ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ιδανικές ασκήσεις από την ηλικία των 50 και μετά

08 Οκτωβρίου 2023, 08:00

images

Κάθε ηλικία έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, στα οποία θα πρέπει να προσαρμόζεται και η σωματική δραστηριότητα. Ακολουθούν οι ιδανικές ασκήσεις για μετά τα 50 έτη.

Δεκαετία 50: Βάρη

Η ενδυνάμωση των μυών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική καθώς μεγαλώνουμε, επομένως τα άτομα που έχουν περάσει πλέον τα 50, θα πρέπει να εντάξουν περισσότερο στην άσκησή τους τα βάρη.

Η εκπαιδεύτρια Mimi Bines είπε στον Guardian: «Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι που σηκώνουν βάρη, έχουν καλύτερη οστική πυκνότητα από τους πολύ νεότερους».

Η Bines λέει ότι ειδικά οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σηκώνουν βάρη, δεδομένου ότι είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και άλλα προβλήματα οστικής πυκνότητας σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους. Η ίδια επισημαίνει ότι πολλές νεότερες γυναίκες επικεντρώνονται επίσης στην cardio άσκηση και αγνοούν τη σημασία του να έχουν δυνατούς μύες.

Δεκαετίες 60 κι 70: Περπάτημα

Η καθιστική ζωή αυξάνεται μετά την ηλικία συνταξιοδότησης, επομένως γίνεται όλο και πιο σημαντικό να σηκώνεστε και απλά να αρχίζετε να περπατάτε.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζεται στο περιοδικό Heart Matters, οι άνθρωποι που περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους καθιστικής ζωής, έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ένα γρήγορο περπάτημα είναι μία εύκολη άσκηση για το σώμα και μπορεί να γίνει ατομικά ή ομαδικά, αναφέρει το The Guardian. Ωστόσο, αν η ιδέα μιας βόλτας στη γειτονιά ακούγεται πολύ βαρετή, η δημοσίευση λέει ότι υπάρχουν αθλητικά παιχνίδια που έχουν προσαρμοστεί ώστε να επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να περπατούν αντί να τρέχουν.

Μία παραλλαγή του κλασικού ποδοσφαίρου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Washington Post. Το παιχνίδι παίζεται σε μικρότερο γήπεδο με λιγότερα μέλη σε κάθε ομάδα και το τρέξιμο και το τζόκινγκ απαγορεύονται αυστηρά, ενώ επιτρέπεται μόνο το περπάτημα.

Δεκαετία των 80 και μετά: Διατάσεις

Εφόσον δεν έχετε κινητικά προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε την άσκηση μόνο και μόνο επειδή έχετε φτάσει τα 80. Mελέτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 82 ετών, αποκάλυψε ότι όσοι συνέχιζαν να ασκούνται σε καθημερινή βάση είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι πιο ήπιες ασκήσεις που εστιάζουν στην ευελιξία, είναι ιδανικές για τη συγκεκριμένη ηλικία, σύμφωνα με έρευνα, με τα ομαδικά μαθήματα να θεωρούνται η καλύτερη μορφή σωματικής δραστηριότητας για ηλικιωμένους που θέλουν επίσης να κοινωνικοποιηθούν.

«Τα ομαδικά μαθήματα άσκησης είναι υπέροχα», είπε ο αθλητικός επιστήμονας καθηγητής John Brewer στον Guardian. «Και είναι επίσης καλά για την ψυχική σας υγεία».

Σχετικά Άρθρα