ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται με το σύζυγό τους μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριοι

20 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Μελέτη από ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι που ασκούνται με τον σύζυγό τους, επιτυγχάνουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας από τους ηλικιωμένους που ασκούνται χωρίς το σύζυγό τους. Τα ευρήματα από τη μελέτη του NTU υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό το να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να ασκούνται ατομικά, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές του NTU έδωσαν σε 240 συμμετέχοντες ένα πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, το οποίο καταγράφει πληροφορίες όπως ο αριθμός των βημάτων που έγιναν, ο καρδιακός ρυθμός, η απόσταση που καλύφθηκε, οι θερμίδες που καίγονται, τα λεπτά δραστηριότητας και τα δεδομένα ύπνου.

Οι συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν ήταν όλοι παντρεμένοι, ζούσαν με τους συζύγους  και ήταν ηλικίας μεταξύ 54 και 72 ετών. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: 2 ομάδες των 30 ζευγαριών που θα ασκούνταν ως ζευγάρια και 2 ομάδες των 60 ατόμων η καθεμία που θα ασκούνταν χωρίς το/τη σύζυγό τους.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα σε διάστημα 12 εβδομάδων σχετικά με το πόσο σταθερά οι συμμετέχοντες πληρούσαν τους ημερήσιους στόχους των 5.000, 7.500, 10.000 και 15.000 βημάτων.

Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που συμμετείχαν στη μελέτη ως ζευγάρια, είχαν χαμηλότερο μέσο όρο βημάτων. Ταυτόχρονα, τα ζευγάρια πετύχαιναν  τους στόχους των 7.500, 10.000 και 15.000 λιγότερο συχνά από εκείνους που συμμετείχαν μεμονωμένα χωρίς τους συζύγους τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, θα απαιτούσαν μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο ζωής των ζευγαριών, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την επίτευξή τους. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό να ενθαρρύνουμε αλλαγές στη συμπεριφορά ή στον τρόπο ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μεμονωμένα παρά σε ζευγάρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Human-Computer Interaction.

Σχετικά Άρθρα