ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ασκήσεις yoga μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση ψυχικά πασχόντων

25 Μαΐου 2020, 17:00

images

Η γυμναστική δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα, αλλά και στον ψυχισμό. Ειδικά δε όταν πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι ή έχουμε οικονομικά προβλήματα, ή επαγγελματική ανασφάλεια, ή απογοητεύσεις στην προσωπική μας ζωή, η άσκηση μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο οδηγό ευεξίας. Κι αυτό ισχύει ακόμα και για άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Μια μετα-μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του British Journal of Sports Medicine, εξέτασε 19 έρευνες με 1080 συμμετέχοντες συνολικά που έγιναν σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία και Σουηδία), όπου τα άτομα είχαν επίσημη διάγνωση ψυχικής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, έκανε σημαντικές διαπιστώσεις. Μεταξύ αυτών, φάνηκε ότι η γιόγκα που βασίζεται στην κίνηση και σε μια ροή ακολουθίας των ασκήσεων, γνωστή ως flow, βελτιώνει την ψυχική υγεία πασχόντων και μάλιστα με τα οφέλη να είναι ανάλογα της συχνότητας ενασχόλησης με τη γιόγκα.

«Η γιόγκα που βασίζεται στην κίνηση (flow) βελτίωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τη γενικότερη ψυχική υγεία, σε άτομα που ζούσαν με μια σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις, όπως άγχος, μετατραυματικό στρες και μεγάλη κατάθλιψη». Για αυτό και την προτείνουν ως εναλλακτική του τζόκινγκ.

Όπως και να έχει, ακόμα και για αυτούς που δεν αγαπούν ή δεν τους ταιριάζει αυτό το είδος εξάσκησης, είναι γεγονός ότι παντού στο δυτικό κόσμο συστήνουν πια στους ψυχικά πάσχοντες να ασκούνται και να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν αρκεί να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και την αδράνεια.

Σχετικά Άρθρα