ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύθος ή αλήθεια ο μυϊκός πόνος μετά την άσκηση εξαιτίας του γαλακτικού οξέος;

12 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Η επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις γιορτές, μπορεί να συνοδεύεται από λίγο επιπλέον μυϊκό πόνο αμέσως μετά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχει περάσει αρκετός χρόνος μεταξύ των προπονήσεων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πόνος αυτός οφείλεται στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες. Η έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι το γαλακτικό οξύ δεν έχει καμία σχέση με το μυϊκό πόνο, όπως αναφέρεται σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο The Conversation.

Όταν ασκούμαστε, γίνονται πολλές χημικές αντιδράσεις στα μυικά κύτταρα. Όλες αυτές οι χημικές αντιδράσεις συσσωρεύουν προϊόντα και υποπροϊόντα που προκαλούν την είσοδο νερού στα κύτταρα. Αυτό προκαλεί την αύξηση της πίεσης εντός και μεταξύ των μυικών κυττάρων. Η πίεση, σε συνδυασμό με την κίνηση των μορίων από τα μυϊκά κύτταρα μπορεί να διεγείρει τις νευρικές απολήξεις και να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

Η έρευνα, πάντως, είναι ξεκάθαρη: Η εμφάνιση μυϊκού πόνου δεν έχει καμία σχέση με το γαλακτικό οξύ.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι μύες μας προσαρμόζονται γρήγορα στη δραστηριότητα που αρχικά θα προκαλούσε ετεροχρονισμένα μυϊκό πόνο. 

Έτσι, αν υποθέσουμε ότι δεν αφήνουμε μεγάλα κενά μεταξύ των προπονήσεών μας, την επόμενη φορά θα αισθανόμαστε πολύ λιγότερο πόνο.



Σχετικά Άρθρα