ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάπνισμα και γυμναστική δεν ταιριάζουν

01 Οκτωβρίου 2019, 09:00

images

Η γυμναστική κάνει καλό στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, στους μυς, στην αναπνευστική μας λειτουργία μέσα από συγκεκριμένους μηχανισμούς.

Το κάπνισμα πάλι κάνει κακό σε όλα τα παραπάνω μέσα από σχεδόν τους ίδιους μηχανισμούς. Πως λοιπόν να ταιριάξουν μεταξύ τους;

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουν οι καπνιστές να γυμνάζονται σκληρά. Τουλάχιστον όχι πριν τους εξετάσει καρδιολόγος και πνευμονολόγος και δώσουν τις οδηγίες τους.

Από την άλλη, κάποιοι άλλοι απαγορεύουν την αεροβική άσκηση στο επί σειρά ετών βαριά καπνιστές για να αποφύγουν προβλήματα.

Κάποιοι τρίτοι, συστήνουν να μην καπνίζει ο αθλούμενος μία ώρα πριν και κυρίως μία ώρα μετά την εκγύμναση. Επί της ουσίας πάντως, κάθε κλασικός γιατρός θα μας έλεγε να μην συνδυάζουμε αυτά τα δύο και ότι είναι χρήσιμο να διακοπεί το κάπνισμα όχι μόνο για την γυμναστική αλλά επειδή μας κάνει γενικά κακό.

Καθώς η νικοτίνη που περιέχεται στο τσιγάρο αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς και την πίεση του αίματος, η καρδιά ενός καπνιστή που ασκείται, επιταχύνει τους ρυθμούς της προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πρόσθετες απαιτήσεις της γυμναστικής.

Σύμφωνα, μάλιστα με επιστημονικές έρευνες, ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατο αυξάνεται 5 φορές για ένα καπνιστή που ασκείται, σε σύγκριση με κάποιον που δεν καπνίζει.

Πάντως η γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο διακοπής της βλαβερής συνήθειας:

Έρευνα έδειξε ότι ακόμα και πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας που περιελάμβανε 15 λεπτά γρήγορο περπάτημα, ήταν ικανό να προκαλέσει μείωση της έντονης επιθυμίας για κάπνισμα και των ανάλογων στερητικών συνδρόμων κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά από την άσκηση.

Θεωρείται όμως, ότι η προσκόλληση σε προγράμματα άσκησης είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη αξία. Οι μηχανισμοί των κινήτρων που οδηγούν τα άτομα στο κάπνισμα σχετίζονται και με νευροχημικούς και νευροβιολογικούς μηχανισμούς έκκρισης σχετικών ουσιών.

Τις ανθυγιεινές συνήθειες, και μεταξύ αυτών το κάπνισμα ή το αλκοόλ, δεν τις υιοθετούν τα άτομα μόνες τους, αλλά σχετίζονται και με πολλές άλλες ανθυγιεινές συνήθειες οι οποίες βρίσκονται σε αντίθεση με τον αθλητικό τρόπο ζωής.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις για τη θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία, δεν είναι ξεκαθαρισμένη η αιτιολογία και η ερμηνεία των ψυχολογικών και φυσιολογικών μηχανισμών που συντελούν σ' αυτό.

ΠΗΓΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ESCAPEE - ΘΑΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα