ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γυμναστική πριν από το πρωινό ωφελεί περισσότερο

11 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια των Bath και Birmingham και δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism αναφέρει ότι στην εκγύμναση δεν παίζει ρόλο μόνο η ένταση και η συχνότητα, αλλά και η ώρα που επιλέγουμε να την κάνουμε...

Στη μελέτη, που διήρκεσε έξι εβδομάδες, συμμετείχαν 30 άνδρες οι οποίοι χωρίστηκαν σε παχύσαρκους και υπέρβαρους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε άλλες δύο υποομάδες ανάλογα με το αν έτρωγαν πρωινό πριν ή μετά την άσκηση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι ασκούνταν πριν από το πρωινό έκαιγαν διπλάσια ποσότητα λίπους συγκριτικά με την ομάδα των ανθρώπων που γυμναζόταν μετά το πρωινό. Και σε αυτό έπαιζε φυσικά το ρόλο της και η ινσουλίνη.

Η μελέτη δεν έδειξε, στην πρώτη αυτή φάση, αλλαγές στο βάρος των συμμετεχόντων αλλά μετά την πάροδο των έξι εβδομάδων έδειξε βελτιώσεις στο γενικό προφίλ της υγείας όσων γυμνάζονταν πριν πάρουν το πρωινό τους. Ο οργανισμός αυτών των τελευταίων είχε καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη, και  το σάκχαρο του αίματος δεν σημείωνε απότομες αυξομειώσεις, δύο παράγοντες που συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή του χρόνου που τρώτε σε σχέση με το πότε γυμνάζεστε, μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην υγεία σας. Παρατηρήσαμε ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και ασκούνταν πριν από το πρόγευμα, έκαιγαν διπλάσια ποσότητα λίπους συγκριτικά με την ομάδα ανθρώπων που ασκούνταν μετά το πρωινό. Σημαντικό επίσης είναι ότι παρότι δεν είχαν καμία επίδραση ως προς απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στην υγεία τους», εξήγησε ο Δρ Javier Gonzalez.

Ο Δρ Gareth Wallis, εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Birmingham πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μετά από ολονύχτια νηστεία ενδέχεται να αυξήσει τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό, χωρίς μάλιστα να γίνει αλλαγή ούτε στην ένταση, ούτε στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτού του τύπου άσκησης και αν οι γυναίκες ωφελούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι άνδρες».

Σχετικά Άρθρα