ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αύξηση του ρυθμού βάδισης μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα

18 Ιουλίου 2025, 10:00

images

Η αύξηση του ρυθμού βάδισης ενός ατόμου κατά 14 βήματα ανά λεπτό συσχετίστηκε με αύξηση 10% στη λειτουργική ικανότητα σε ευπαθείς ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι όσοι ήταν σε θέση να περπατήσουν πιο γρήγορα, ιδιαίτερα 14 βήματα ανά λεπτό πιο γρήγορα από το συνηθισμένο τους ρυθμό, ήταν πιο πιθανό να βελτιώσουν την κινητικότητά τους, την αντοχή τους ή τη λειτουργικότητά τους», δήλωσε ο Δρ. DanielRubin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Συγκεκριμένα, στοχεύαμε στη βελτίωση της κινητικότητας (των ανθρώπων) και της λειτουργικότητάς τους, μόνο και μόνο επειδή οι ηλικιωμένοι τείνουν να είναι λίγο πιο περιορισμένοι, τουλάχιστον όσον αφορά την σωματικήευθραυστότητα», προσέθεσε ο Rubin, αναπληρωτής καθηγητής αναισθησίας και εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Νομίζω ότι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια όταν δίνεις συμβουλές δημόσιας υγείας, ειδικότερα όταν μιλάς για το περπάτημα, είναι ο ρυθμός με τον οποίο θα συμβουλεύσεις τους ανθρώπους να περπατούν».

Όπως μεταδίδει το CNN, προηγούμενες μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να ακολουθήσουν ένα μέτριο ρυθμό βαδίσματος, όπως η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να είναι υποκειμενικές και να είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί με ακρίβεια ο ρυθμός.

«Ο ευκολότερος τρόπος είναι, στην πραγματικότητα, να χρησιμοποιήσετε ένα μετρονόμο στο τηλέφωνό σας», είπε ο Rubin.

Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε περπατώντας με τον κανονικό σας ρυθμό για 30 λεπτά και χρονομετρήστε με το μετρονόμο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τον ρυθμό σας κατά 5 ή 10 βήματα ανά λεπτό.

«Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μουσική για να το καταφέρουν αυτό. Με τη μουσική είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο δύσκολο, εκτός αν έχετε εκπαιδευμένο αυτί για να μπορείτε πραγματικά να αναγνωρίσετε το ρυθμό», είπε ο Rubin.

Παράλληλα με αυτόν το ρυθμό, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την εξάσκηση της αναπνοής, όπως η αναπνοή από τη μύτη, δήλωσε η DanaSantas.

Η ρινική αναπνοή, δηλαδή όταν εισπνέετε από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης υπέρτασης.

Τέλος, να θυμάστε ότι η κινητικότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της υγιούς γήρανσης. Πραγματοποιώντας εύκολες κινήσεις ενδυνάμωσης, όπως το περπάτημα, μπορείτε να βελτιώσετε τη δύναμή σας και να καταπολεμήσετε την ευθραυστότητα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σχετικά Άρθρα