Το δείπνο αργά το βράδυ δυσκολεύει τον οργανισμό να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα
17 Ιουλίου 2025, 07:00

Το κιρκάδιο σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που ελέγχει τη συμπεριφορά και το μεταβολισμό μέσω ενός κεντρικού «ρολογιού» στον εγκέφαλο και πρόσθετων «ρολογιών» σε όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας. Λόγω αυτού του συστήματος, ο μεταβολισμός μας ανταποκρίνεται διαφορετικά ανάλογα με το πότε τρώμε, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθημερινές διακυμάνσεις στην επεξεργασία γλυκόζης και την απελευθέρωση ορμονών μετά τα γεύματα. Το να γευματίζουμε σε ώρες που δεν είναι συγχρονισμένες με το φυσικό κύκλο φωτός-σκότους, για παράδειγμα, όταν εργαζόμαστε νυχτερινές βάρδιες, μπορεί να διαταράξει αυτά τα εσωτερικά ρολόγια και να οδηγήσει σε μεταβολικές επιπτώσεις.
Ερευνητές στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbrücke (DIfE) διερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού του σακχάρου στο αίμα και των ωρών κατά τις οποίες δειπνούμε, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μελέτη διδύμων που διεξήχθη το 2009-10. Για την προσέλκυση συμμετεχόντων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μητρώο διδύμων (HealthTwiSt, Βερολίνο, Γερμανία) και διαφημίσεις. Συνολικά, συμμετείχαν 92 άτομα (46 ζεύγη μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων).
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις μεταβολισμού, οι οποίες περιελάμβαναν εξετάσεις, ανασκοπήσεις ιατρικού ιστορικού, μετρήσεις σώματος και τεστ ανοχής γλυκόζης.
Επιπλέον, κάθε συμμετέχων κρατούσε ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τα τρόφιμα που κατανάλωνε για 5 συνεχόμενες ημέρες (3 καθημερινές και 2 ημέρες Σαββατοκύριακου), σημειώνοντας τις ώρες έναρξης και λήξης κάθε γεύματος μαζί με λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο και την ποσότητα τροφής που καταναλώθηκε.
Αυτή η προσέγγιση βοήθησε στο να αποτυπωθεί μια ρεαλιστική εικόνα των συνήθων διατροφικών τους συνηθειών.
Συνολικά, η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που έτειναν να δειπνούν αργότερα μέσα στην ημέρα και πιο κοντά στην ώρα του ύπνου είχαν επίσης λιγότερο αποτελεσματικό μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα) στο τέλος της ημέρας, καθώς και χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η καλύτερη ρύθμιση των ωρών των γευμάτων μας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μεταβολικής μας υγείας.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό eBioMedicine.
Tags: Δείπνο, ινσουλίνη, κιρκάδιος ρυθμός