ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή ή η φυτική διατροφή μπορούν να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα των ηλικιωμένων

15 Ιουλίου 2025, 09:00

images

Ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Ενώ μπορεί οποιοσδήποτε να εμφανίσει χρόνια δυσκοιλιότητα, ωστόσο παρατηρείται συχνότερα στην τρίτη ηλικία.

«Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ιδιαίτερα συχνή στους ηλικιωμένους και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής», δήλωσε στο Medical News Today ο Kyle Staller, MD, MPH, γαστρεντερολόγος και διευθυντής του Εργαστηρίου Γαστρεντερικής Κινητικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Staller είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Gastroenterology, η οποία διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής ή μιας φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιας δυσκοιλιότητας σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για σχεδόν 96.000 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 72,5 ετών. Η χρόνια δυσκοιλιότητα ορίστηκε ως η παρουσία συμπτωμάτων για τουλάχιστον 12 εβδομάδες σε 1 έτος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την προσήλωση των συμμετεχόντων στη μελέτη σε 5 διατροφικά πρότυπα:

1.Εμπειρικό διατροφικό φλεγμονώδες πρότυπο (EDIP) (ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του πόσο φλεγμονώδης μπορεί να είναι η διατροφή ενός ατόμου).

2.Διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.

3.Μεσογειακή διατροφή.

4.Δείκτης φυτικής διατροφής (PDI) (εργαλείο που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί το ποσοστό της φυτικής διατροφής ενός ατόμου).

5.Δυτικού τύπου διατροφή.

Μετά από ανάλυση, ο Staller και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολουθούσαν μεσογειακή ή φυτική διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας δυσκοιλιότητας.

«Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη δυνατότητα μακροχρόνιας προσκόλλησης σε δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιή λίπη για τη μείωση του κινδύνου χρόνιας δυσκοιλιότητας, ανεξάρτητα από τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών», δήλωσε ο Staller.

«Υποστηρίζει τη χρήση ολόκληρων διατροφικών προτύπων, όχι απλώς μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, ως προληπτικές στρατηγικές. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργίας του εντέρου», δήλωσε.

«Θα θέλαμε να συγκρίνουμε το μικροβίωμα εκείνων που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή και δεν εμφανίζουν δυσκοιλιότητα με την ηλικία με εκείνων που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή και εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Εάν αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν μία μηχανιστική λογική για τη μεσογειακή διατροφή, θα εφαρμόσουμε πιλοτικά μια διατροφική μελέτη για να δούμε εάν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει ηλικιωμένους που έχουν ήδη αναπτύξει χρόνια δυσκοιλιότητα», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα