ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί η κολύμβηση ίσως είναι η ιδανική άσκηση για όλους

10 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος του έτους να κάνουμε πράγματα που ωφελούν την υγεία και μάς χαλαρώνουν. Ένα είδος άσκησης που μάς γυμνάζει αεροβικά και αναερόβια, χωρίς να κινδυνεύουμε από πτώσεις και άλλους τραυματισμούς και χωρίς να μάς βασανίζει η ζέστη, είναι αδιαμφισβήτητα η κολύμβηση.

Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός, Νικόλαος Τσιλιμιγκάκης, "η κολύμβηση είναι από τις καλύτερες μορφές άθλησης επειδή δεν καταπονεί και δεν προκαλεί τραυματισμούς. Το νερό είναι περίπου 800 φορές πιο πυκνό από τον αέρα με αποτέλεσμα οι μύες να είναι υπό συνεχή αντίσταση και άρα γυμναζόμαστε περισσότερο και συνεχώς. Η άσκηση στο νερό ανεξαρτήτως έντασης:

-Δεν προκαλεί καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.
-Γυμνάζει όλες τις μυικές ομάδες.
-Είναι για όλους, νέους, ηλικιωμένους, τραυματίες, παιδιά, εγκύους, καθώς ο καθένας μπορεί να ελέγξει από μόνος του το ρυθμό και την ένταση της άσκησης.
-Ενδείκνυται για καταπολέμηση της δυσκαμψίας και των πόνων των αρθρώσεων.
-Βοηθάει στην απώλεια βάρους".


Τα μέγιστα έχουν επίσης να ωφεληθούν άνθρωποι με χρόνιους πόνους στον αυχένα ή στην οσφυϊκή μοίρα και ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Οι τελευταίοι, όσο περισσότερο ασκηθούν μέσα στο νερό κατά το καλοκαίρι, τόσο καλύτερο χειμώνα θα περάσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επίσης, όπως συμπληρώνει ο κ. Τσιλιμιγκάκης, "η κολύμβηση βοηθάει στη μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από ορθοπαιδικά χειρουργεία π.χ συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού και ολική αρθροπλαστική γόνατος. Ενώ είναι γνωστό ότι η εκγύμναση αυτή ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απαλλάσσει το άτομο από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και τον ενοχλητικό ιδρώτα καθώς οι ασκήσεις γίνονται μέσα στο δροσερό νερό".

* Νικόλαος Τσιλιμιγκάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός, Ευρωκλινική Αθηνών.

https://www.facebook.com/Nikos-Tsilimigkakis-Orthopaedic-105805691186976

Σχετικά Άρθρα