ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδικά γιλέκα με βάρη βοηθούν στην απώλεια λίπους

05 Μαΐου 2020, 09:00

images

Σουηδοί ερευνητές δοκίμασαν έναν απίστευτο τρόπο να προκαλέσουν απώλεια λίπους -αλλά όχι μυϊκής μάζας- σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 30-35. Δηλαδή σε άτομα στην πρώτη φάση παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές χώρισαν τους 69 συμμετέχοντες στην έρευνα σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα έδωσαν να φοράει γιλέκα που ζύγιζαν 1 κιλό και στην άλλη ομάδα έδωσαν γιλέκα που ζύγιζαν 11 κιλά. Η σύσταση ήταν να φορούν όλοι τα γιλέκα επί τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, όσο θα ήταν ξύπνιοι και θα είχαν ενεργητικότητα και να ακολουθούν ένα ίδιο διαιτολόγιο χωρίς άλλη άσκηση και χωρίς άλλη τροποποίηση του τρόπου ζωής. 

Στις τρεις εβδομάδες, τους κάλεσαν να τους μετρήσουν. Και αυτό που βρήκαν ήταν καταπληκτικό: Όσοι φορούσαν τα βαριά γιλέκα είχαν χάσει κατά μέσο όρο 1,6 κιλά λίπους ενώ οι άλλοι είχαν χάσει κατά μέσο όρο 0,3 κιλά λίπους.

"Το καταπληκτικό ήταν ότι είχαν χάσει μόνο λίπος χωρίς να επηρεαστεί η μυϊκή τους μάζα", σχολίασε ο Δρ Claes Ohlsson από την Ακαδημία Sahlgrenska του University of Gothenburg. Και όπως προσθέτει, τα αποτελέσματα δείχνουν παρόμοια δράση των γιλέκων με αυτά που παρατηρούνται σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν. Το μόνο που δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν "είναι αν το λίπος που χάθηκε είναι υποδόριο ή ενδοκοιλιακό¨, πρόσθεσε ο καθηγητής John-Olov Jansson της Ακαδημίας Sahlgrenska.

Οι ερευνητές μπαίνουν τώρα σε διαδικασία να εξετάσουν πιο συστηματικά την δράση της βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα αλλά και να προχωρήσουν σε άλλα πειράματα για τους "μυστικούς" μηχανισμούς που αυξάνουν το λίπος στο σώμα μας.

Σχετικά Άρθρα