ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέκα επιπλέον λεπτά άσκησης ημερησίως κάνουν τη διαφορά...

02 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσθήκη μόλις 10 λεπτών άσκησης την ημέρα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, εξηγώντας ότι, εάν οι ενήλικες ηλικίας 40 έως 85 ετών επιδίδονταν σε μόλις 10 επιπλέον λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, θα είχαμε 110.000 λιγότερους θανάτους το χρόνο. Αν η ίδια ηλικιακή ομάδα αύξανε την άσκησή της κατά 20 λεπτά, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 209.459 και 30 λεπτά θα μπορούσαν να αποτρέψουν 272.297 θανάτους, ανέφεραν οι μελετητές.

«Γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία», είπε η Δρ. Vanita Rahman, διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Barnard στο Physicians Committee for Responsible Medicine, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την προληπτική ιατρική. «Αυτό που είναι μοναδικό στη μελέτη είναι ότι μας δείχνει πόσο ευεργετική είναι η άσκηση παρέχοντας ποσοτικά στοιχεία», δήλωσε.

«Η τακτική άσκηση ωφελεί σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα μας. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η άσκηση μπορεί επίσης να μάς βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, την αίσθηση ευεξίας και την ποιότητα ζωής», είπε η Vanita Rahman στο Healthline.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μάς προστατεύσει από τις φυσικές σωματικές επιπτώσεις της γήρανσης.

«Στα 30 μας, όλοι αρχίζουμε να βιώνουμε κάποιο επίπεδο μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία, το οποίο ονομάζεται σαρκοπενία», ανέφερε η Δρ Danine Fruge, ιατρική διευθύντρια του Pritikin Longevity Center στο Μαϊάμι, στο Healthline.

«Αν είμαστε ενεργοί καθημερινά, χάνουμε λιγότερα, αλλά αν είμαστε αδρανείς, μπορούμε να χάσουμε κατά μέσο όρο το 3% έως 5% της μυϊκής μας μάζας ανά δεκαετία», είπε η Fruge. «Η διατήρηση μιας υγιούς μυϊκής μάζας για την ηλικία μας είναι το κλειδί για την πρόληψη των πτώσεων και του ασθενούς σώματος, καθώς και για την αύξηση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας", κατέληξε .


Σχετικά Άρθρα