ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βάλτε "φρένο" στην υπερβολική άσκηση: Προσέξτε αυτά τα σημάδια...

12 Μαΐου 2022, 16:00

images

Εάν γυμνάζεστε συχνά και πιστεύετε ότι πρέπει να ασκείστε ακόμη περισσότερο για να φτάσετε το στόχο σας, ξανασκεφτείτε το σοβαρά. Ειδικοί αναφέρουν ορισμένα σημάδια υπερβολικής προπόνησης, προκειμένου να βρίσκεστε σε επιφυλακή και να τα αναγνωρίσετε εγκαίρως πριν κάνετε κακό στην υγεία σας.

Αρχικά, εάν κάποιος μόλις ξεκίνησε να ασκείται και κάνει μόνο ένα είδος προπόνησης – για παράδειγμα τρέξιμο σε διάδρομο – σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αυτό το άτομο είναι πιθανό να νιώσει εξαντλημένο.

Η αλλαγή της ρουτίνας άσκησης είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε την εξάντληση κατά την προπόνηση. Εάν οι προπονήσεις σας είναι κυρίως καρδιαγγειακής φύσης, συνδυάστε τις με προπόνηση με βάρη ή αντίσταση. Εάν ο διάδρομος είναι ο μοναδικός αθλητικός εξοπλισμός σας, αλλάξτε την προπόνησή σας χρησιμοποιώντας ένα στατικό ποδήλατο. 

"Το να κάνετε συνεχώς νέες ασκήσεις, βρίσκοντας νέους τρόπους για να κινείτε το σώμα σας είναι ένας καλός τρόπος για να κρατάτε τον εαυτό σας ενθουσιασμένο με το πρόγραμμα προπόνησής σας", εξηγεί ο ο Toril Hinchman, επικεφαλής Φυσικής Κατάστασης και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια.

''Εάν από κάποιο σημείο δεν μπορείτε να τρέξετε, να κάνετε ποδήλατο ή να κολυμπήσετε όσο γρήγορα κάνετε συνήθως ή δεν μπορείτε να σηκώσετε το συνηθισμένο βάρος, η μειωμένη αθλητική σας απόδοση μπορεί να είναι σημάδι ότι προπονείστε υπερβολικά. Αυτό σημαίνει ότι "το σώμα σας λέει ότι πρέπει να ανακάμψει", επισημαίνει ο Hinchman.

Παράλληλα, η γυμναστική είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να έχετε όρεξη για φαγητό. Ωστόσο, η υπερβολική προπόνηση και η ανεπαρκής ανάπαυση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορμονικές ανισορροπίες που καταστέλλουν την επιθυμία σας για φαγητό, προσθέτει ο Hinchman. Η μειωμένη όρεξη, με τη σειρά της, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα προπόνησής σας. ''Πρέπει να καταναλώνετε τη σωστή ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ρουτίνα της προπόνησής σας''.

Τέλος, είναι φυσικό να αισθάνεστε κουρασμένοι αμέσως μετά από μια δύσκολη προπόνηση και ακόμη και την επόμενη μέρα. «Αλλά αν αρκετές ημέρες αργότερα αισθάνεστε βαριά τα πόδια σας και φαίνεται ότι δεν ανακάμπτετε μεταξύ των προπονήσεων, αυτό το είδος κούρασης μπορεί να σημαίνει ότι προπονείστε πάρα πολύ και χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση'', εξηγεί ο ειδικός.

"Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα θερμίδων, μετάλλων και βιταμινών. Ακόμα κι αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, χρειάζεστε τη σωστή ποσότητα διατροφής", καταλήγει.



Σχετικά Άρθρα