ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση σε κρύο περιβάλλον: Τι να προσέχουμε

22 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Η άσκηση σε περιβάλλον όπου η θερμοκρασία είναι κάτω από 12-13 βαθμούς Κελσίου χρειάζεται ειδική προετοιμασία, οργάνωση σε διάφορα επίπεδα και ιδιαίτερη προσοχή από όσους δεν είναι αρκετά γυμνασμένοι...

Μάλιστα το να είναι κάποιος άνω του μετρίου ως προς τη φυσική του κατάσταση είναι το πρώτο που πρέπει να έχουμε υπόψη. Οι γυμνασμένοι άνθρωποι έχουν πιο υγιές και δυνατό καρδιοαναπνευστικό σύστημα ενώ και το μυϊκό τους σύστημα επιτρέπει περισσότερες καταπονήσεις χωρίς τραυματισμούς.

Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι τα σωστά ρούχα. Χρειάζεται κολάν ή φόρμα που να καλύπτει όλο το πόδι, ένα ισοθερμικό κοντομάνικο μπλουζάκι κι από πάνω ένα επίσης ισοθερμικό αδιάβροχο μπουφάν. Τα γάντια και ένα σκουφάκι για το κεφάλι επίσης βοηθούν πολύ ενώ τα παπούτσια πρέπει να είναι χειμωνιάτικου τύπου ώστε να μην περνά μέσα η υγρασία και να μην γλιστρούν. 

Το τρίτο εξίσου πολύ σημαντικό είναι η προθέρμανση την οποία άλλωστε πρέπει να κάνουν όλοι ανεξαιρέτως, όποια κι αν είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Καλό τέντωμα των μυών στα πόδια, την πλάτη, τους ώμους και ιδιαίτερη προσοχή στην ομάδα μυών που θα χρησιμοποιήσει ο αθλούμενος περισσότερο. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να τρέξει πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα πόδια από το πέλμα ως τους γλουτούς. Αν πρόκειται να παίξει τένις, πρέπει να προθερμάνει καλά και τους ώμους και τα χέρια σε όλο τους το μήκος...

Όπως και να έχει, όταν το κρύο κάνει την αναπνοή δύσκολη και το άτομο αισθάνεται να καταπονείται περισσότερο από το συνηθισμένο, φρόνιμο είναι να σταματάει, να ελέγχει τον καρδιακό του παλμό και να αποφεύγει την άσκοπη κόπωση.

Σχετικά Άρθρα