ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαντώντας σε 4 βασικά ερωτήματα για την άσκηση

28 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Το να είμαστε σωματικά δραστήριοι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε το σώμα και το μυαλό μας υγιή. Το New Scientist απαντά σε 4 βασικά ερωτήματα σχετικά με την άσκηση.

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζεστε πραγματικά;

Τα 10.000 βήματα την ημέρα έχουν γίνει ένας ευρέως διαδεδομένος στόχος για καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι αυτός ο αριθμός δεν προήλθε από την επιστήμη, αλλά αντίθετα ήταν ένα εργαλείο μάρκετινγκ όταν κυκλοφόρησε το πρώτο εμπορικό βηματόμετρο στην Ιαπωνία.

Πόση ευλυγισία πρέπει να έχετε;

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αγγίξουν τα δάχτυλα των ποδιών τους ή να βελτιώσουν τα ανοίγματά τους και τείνουμε να πιστεύουμε ότι η ευελιξία θα βοηθήσει να ανακουφιστούμε από τον πόνο ή να έχουμε μια σωστή στάση του σώματος. Στην πραγματικότητα, οι διατάσεις μπορεί να είναι ευεργετικές, αλλά μάλλον όχι για τον λόγο που νομίζετε.

Γιατί η περισσότερη άσκηση δεν θα βοηθήσει να "κάψετε" περισσότερες θερμίδες;

Για πολλούς από εμάς, η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Η πεποίθηση  ήταν εδώ και καιρό ότι οι θερμίδες που καίμε πρέπει να υπερβαίνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας, εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η εργασία του Herman Pontzer στο Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα και των συναδέλφων του, συνέβαλε στην πραγματική και ανατρεπτική κατανόηση της λειτουργίας  του μεταβολισμού.

Η εργασία τους δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά δραστήριοι, καίνε περίπου τις ίδιες θερμίδες με εκείνους που κάθονται όλη μέρα δουλεύοντας σε ένα γραφείο.

Είναι καλύτερο το τρέξιμο ή το περπάτημα;

Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι εξαιρετικά ευεργετική  για την υγεία μας, αλλά όσον αφορά το είδος της άσκησης που κάνετε, το πόσο κάνετε και πόσο συχνά, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. 

Σχετικά με τρέξιμο, ξέρουμε ότι αυτού του είδους η άσκηση βοηθά την καρδιά να δυναμώσει, ενώ έχει οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο, αλλά για μερικούς ανθρώπους, και μόνο η σκέψη του να πάνε για τρέξιμο προκαλεί δυσφορία και τρόμο. Επομένως, για αυτούς θα είναι πιο ευεργετικό και ευχάριστο το να βγουν για περπάτημα.




Σχετικά Άρθρα