ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελαιόλαδο: Η «χρυσή» τροφή που απογειώνει την μεσογειακή κουζίνα

24 Ιουλίου 2019, 00:34

images

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και «αγαπιέται» από όλους τους λαούς της νότιας Ευρώπης και όχι μόνο Έλληνες και Κύπριους. Ωμό στις σαλάτες και τα χόρτα, μαγειρεμένο στα λαδερά και τα όσπρια, ακόμα και αντικαθιστώντας το βούτυρο και την μαργαρίνη σε τηγάνισμα και άλλες παρασκευές, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται κατά κόρον και δεν λείπει από καμία κουζίνα. Από διαιτολογικής άποψης ωστόσο, είναι καλό να προσέχουμε την υπερβολική ποσότητα καθώς μπορεί να μας παχύνει όσο και οποιοδήποτε άλλο έλαιο και λίπος.

Όπως ενημερώνει εδώ και χρόνια η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 30.000 Ελλήνων εθελοντών (συνολικά συμμετείχαν 500.000 Ευρωπαίοι από 9 χώρες) και την υγεία τους. Όπως φάνηκε, αυτοί που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν 26% χαμηλότερη θνησιμότητα, (30% μικρότερη από καρδιαγγειακά νοσήματα και 24% από καρκίνο). Η όλη μελέτη για τη μεσογειακή διατροφή ξεκίνησε το 1989 και το 2003 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα σε ιατρικό περιοδικό. Με αυτά τα στοιχεία η διεθνής επιστημονική κοινότητα πείσθηκε.

Λέει η κυρία Τριχοπούλου: «Με τους φίλους από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας σχεδόν είχαμε πιαστεί στα χέρια. Εγώ έλεγα ότι δεν φταίει το ελαιόλαδο, ότι φταίνε οι θερμίδες. Αν το σύνολο των θερμίδων είναι 1.500, τι πειράζει αν το 35% προέρχονται από το ελαιόλαδο; Μου λένε: «Θέλεις να κάνεις όλο τον κόσμο να τρώει ελαιόλαδο». Απαντώ: «Όχι, θέλω οι Έλληνες να συνεχίσουν να τρώνε ελαιόλαδο, δεν κάνω οικονομική πολιτική».

Μελέτες έχουν δείξει εξάλλου ότι όταν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής αντικατασταθούν από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα  φαίνεται να βελτιώνεται και το λιπιδαιμικό προφίλ.

Και για τον λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνουν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λιπαρά) από μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί, ψάρια).

Επίσης είναι γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη φθορά των μορίων και των κυττάρων. Οι πολυφαινόλες, γνωστά αντιοξειδωτικά, αποτελούν ένα βασικό συστατικό του ελαιολάδου.

Τέλος είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου είναι ένα ακόμη συστατικό του το οποίο συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.

Σχετικά Άρθρα