ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται

30 Απριλίου 2025, 17:00

images

Το 50% των ανακυκλώσιμων προϊόντων που οδηγούνται στην Κόσιη θάβονται στο κύτταρο που υπάρχει στο εργοστάσιο εκεί, ενώ τα ανακυκλώσιμα της Λεμεσού και της Πάφου, τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον, εξάγονται στο εξωτερικό για διαχείριση, ανέφερε την Τετάρτη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος συζήτησης για τη λειτουργία του συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης της Green Dot.

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, η κατάσταση με τη διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο έχει φτάσει στα όριά της.

«Το Υπουργείο ξέρει να κάνει πλάνα, να τα παρουσιάζει ωραία, αλλά το πρόβλημά τους είναι ότι δεν έχουν την ικανότητα να εφαρμόζουν αυτά τα πλάνα. Μας έχουν πει ότι η μελέτη για το τι θα γίνει με τα απόβλητα της Λευκωσίας χρειάζεται ένα χρόνο να ολοκληρωθεί, ένα ολόκληρο χρόνο, ενώ συνεχίζονται να θάβονται σκουπίδια στην Πάφο, ενώ συνεχίζονται να θάβονται σκουπίδια στο Πεντάκωμο, ενώ συνεχίζονται να θάβονται σκουπίδια στο εργοστάσιο της Κόσιης», σημείωσε σχετικά.

«Το σύστημα “πληρώνω όσο πετώ” επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Κατά τα άλλα, θέλουν να επιβάλλουν και πράσινες φορολογίες», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι η ολοκληρωμένη στρατηγική για διαχείριση των αποβλήτων είναι σε επίπεδα μελετών και σχεδιασμών, προσθέτοντας πως επί της ουσίας φαίνεται να μη σημειώνεται πρόοδος και πως μεγάλο μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών θάβονται στην Κόσιη.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση μέρους των αποβλήτων και ειδικά των PMD. Η Κόσιη, όπου μεταφέρεται μέρος των ανακυκλώσιμων, ασφυκτιά και είχαμε σήμερα την παραδοχή ότι ίσως να χρειαστεί και τρίτο κύτταρο εκεί», επεσήμανε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, μπορούν να εφαρμοστούν λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, με μια εισήγηση να αποτελεί το ανταποδοτικό τέλος του αποβλήτου που εφαρμόζεται αλλού.

«Πρέπει να βρεθεί λύση ώστε όλοι οι παραγωγοί να συμμετέχουν στο συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης και οφείλει το Υπουργείο να βρει τον τρόπο, αλλά πρέπει και να επεκταθεί το δίκτυο της Green Dot και να καλύψει όλες τις περιοχές της Κύπρου. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το συντονισμό, τον έλεγχο και την εποπτεία, ώστε τα απόβλητα να καταλήγουν εκεί που πρέπει», κατέληξε. 

Σχετικά Άρθρα