ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μεταβάλλει τη γονιδιακή δραστηριότητα

25 Νοεμβρίου 2025, 09:00

images

Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού το πρωί μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας με τρόπους που δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε. Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό MolecularNutrition & Food Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιού άλλαξε τη γονιδιακή δραστηριότητα που συνδέεται με την καρδιά και τη μεταβολική λειτουργία.

Σύμφωνα με το U.S. News, για τη μελέτη, 20 υγιείς ενήλικες έπιναν περίπου 2 φλιτζάνια 100% χυμό πορτοκαλιού καθημερινά για 2 μήνες.

Επιστήμονες από πανεπιστήμια στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν στη συνέχεια δείγματα ανοσοκυττάρων των συμμετεχόντων. Παρακολούθησαν αλλαγές σε περισσότερα από 1.700 γονίδια, αναζητώντας εκείνες που συνδέονται με τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αξιοποιεί το λίπος.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ευρείες αλλαγές στη γονιδιακή δραστηριότητα μετά από τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού. Πολλές από αυτές τις αλλαγές υποδείκνυαν μειωμένη φλεγμονή ή υγιέστερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, ο τύπος των αλλαγών ποικίλλει ανάλογα με το σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Άτομα με φυσιολογικό βάρος έτειναν να εμφανίζουν μεταβολές σε γονίδια που συνδέονται με τη φλεγμονή, ενώ όσοι ήταν υπέρβαροι εμφάνισαν περισσότερες αλλαγές που αφορούσαν τον μεταβολισμό του λίπους και την κατανάλωση ενέργειας.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι επιδράσεις μπορεί να οφείλονται στα φλαβονοειδή, φυσικές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, το τσάι και το κακάο. Τα φλαβονοειδή δρουν ως αντιοξειδωτικά και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι τα ευρήματα «μπορεί να επηρεάσουν τη μοριακή απόκριση στις βιοδραστικές ενώσεις του χυμού πορτοκαλιού και να παρέχουν πληροφορίες για εξατομικευμένες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή».

Ωστόσο, τόνισαν ότι επρόκειτο για μια πολύ μικρή μελέτη και δεν περιελάμβανε ομάδα ελέγχου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι ο χυμός πορτοκαλιού από μόνος του προκάλεσε αυτές τις αλλαγές.

Θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να προσδιοριστεί εάν αυτές οι μοριακές μετατοπίσεις οδηγούν σε πραγματικά οφέλη. Η διαιτολόγος Nicolette Pace, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Fox News ότι «ο χυμός πορτοκαλιού δεν είναι ελιξίριο,απλώς έχει μελετηθεί σε βάθος». Προσέθεσε δε ότι η μελέτη «ανοίγει την πόρτα σε απίστευτες δυνατότητες για το πώς η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει».

Η Pace είπε ότι ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή σε μικρές έως μέτριες ποσότητες και ότι «σε κανονικές ποσότητες, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν ακυρώνει τα οφέλη».

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας του Σάο Πάολο, το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας, το Κέντρο Έρευνας Τροφίμων και το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα