Η ανοσοθεραπεία μειώνει την ανάγκη για επέμβαση και χημειοθεραπεία σε καρκίνους
05 Μαΐου 2025, 09:00

Νέα ευρήματα από μια κλινική δοκιμή δίνουν έμφαση στη δυνατότητα της ανοσοθεραπείας να εξαλείψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, βοηθώντας τους να διατηρήσουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 80% των συμμετεχόντων δεν χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία μετά από 6 μήνες ανοσοθεραπείας.
Ο στόχος των ερευνητών ήταν να δουν εάν το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο dotarlimab θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνους με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αναντιστοιχίας (dMMR) να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) δηλώνει ότι τα κύτταρα dMMRT έχουν μεταλλάξεις σε γονίδια που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση σφαλμάτων στην αντιγραφή του DNA. Αυτά τα κύτταρα τείνουν να συσσωρεύουν μεταλλάξεις του DNA, γεγονός που μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου.
Αυτή η ανεπάρκεια παρατηρείται συχνότερα στον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και σε άλλους καρκίνους του γαστρεντερικού και στον καρκίνο του ενδομητρίου. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε καρκίνους του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και του θυρεοειδούς και σχετίζεται με την κληρονομική πάθηση που είναι γνωστή ως σύνδρομο Lynch.
Η ανάλυση της μελέτης περιελάμβανε 117 ασθενείς με συμπαγείς όγκους πρώιμου σταδίου που εμφάνιζαν dMMR. Αυτά τα άτομα έλαβαν 9 δόσεις dotarlimab (1 δόση κάθε 3 εβδομάδες) για 6 μήνες. Μετά το τέλος της θεραπείας, οι ερευνητές έλεγξαν αν ο καρκίνος είχε φύγει. Από τους 103 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, το 82% δεν είχε συμπτώματα καρκίνου και το 80% κρίθηκε ότι μπορούσε να παραλείψει περαιτέρω θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.
Επιπλέον, μεταξύ εκείνων που είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου και οι 49 είχαν πλήρη ανταπόκριση στη θεραπεία, γεγονός που τους επέτρεψε να μην υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αποτελέσματα ήταν μακροχρόνια, με το 92% των ασθενών να εξακολουθούν να είναι απαλλαγμένοι από καρκίνο μετά από 2 χρόνια.
Ως επί το πλείστον, οι παρενέργειες του dotarlimab ήταν ήπιες και περιλάμβαναν συμπτώματα όπως κόπωση ή εξάνθημα.
Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι το φάρμακο λειτούργησε άμεσα. Σε πολλούς ασθενείς, ο καρκίνος δεν ήταν πλέον εμφανείς στις σαρώσεις για περίπου 6 μήνες. Οι εξετάσεις αίματος για DNA όγκου ήταν αρνητικές στους περισσότερους μέσα σε 1 έως 2 μήνες.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία για συμπαγείς όγκους με ανεπαρκή επιδιόρθωση, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν [υγιή] τα όργανά τους και να αποφύγουν τις σκληρές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrea Cercek, MD, γαστρεντερικός ογκολόγος και συνδιευθυντής τουCenter for Young Onset Colorectal and Gastrointestinal Cancer στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
«Η διατήρηση της ποιότητας ζωής ενός ασθενούς, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται με θετικά αποτελέσματα στην εξάλειψη του καρκίνου είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους».
Tags: Ανοσοθεραπεία, Καρκίνος