ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πολύ αλάτι αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού

14 Απριλίου 2020, 10:00

images

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού θα μπορούσε να επιδράσει βλαπτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων σε ορισμένα όργανα. Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), 9 από τους 10 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλατιού. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς, συνιστούν ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται περισσότερο από 2,3 γραμμάρια νατρίου την ημέρα. Αυτή η ποσότητα είναι περίπου ισοδύναμη με 5,8 g αλατιού, που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Η περίσσεια αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται στο Science Translational Medicine υποδηλώνει για πρώτη φορά ότι μια τέτοια δίαιτα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πρόβλημα την καταπολέμηση μικροβίων από το  ανοσοποιητικό σύστημα. 

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης στη Γερμανία βρήκαν ότι σε ποντίκια μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι επιβάρυνε μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη των νεφρών από κωλοβατηρίδιο ( Escherichia coli). Μετά από αυτό το εύρημα οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Προκάλεσαν πάλι σε ποντίκια μόλυνση με Listeria και διαπίστωσαν ότι αυτή η λοίμωξη ήταν επίσης χειρότερη σε όλο το σώμα αν συνδυαζόταν με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αυτά τα ευρήματα ήταν απροσδόκητα επειδή προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι το υπερβολικό αλάτι ευνοεί την επούλωση σε ζώα μολυσμένα με παράσιτα του δέρματος. Το δέρμα δρα ως δεξαμενή για περίσσεια αλατιού και τα ανοσοκύτταρα στο δέρμα που ονομάζονται μακροφάγα είναι γνωστό ότι γίνονται πιο δραστικά σε αυτές τις συνθήκες.

Αντίθετα, φαίνεται ότι ένας διαφορετικός τύπος κυττάρων ανοσολογικής απόκρισης, το ουδετερόφιλο, το οποίο είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των βακτηριακών νεφρικών λοιμώξεων, γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό αν υπάρχει μιας διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει απαντηθεί προς το παρόν.

Fast food

Για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους, οι ερευνητές έβαλαν εθελοντές σε μια δίαιτα υψηλού αλατιού. Ένας από τους επιστήμονες, ο καθηγητής Christian Kurts από το Ινστιτούτο Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, εξηγεί: "Εξετάσαμε εθελοντές που κατανάλωσαν πάνω από 6 γραμμάρια αλατιού καθημερινά. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στην ποσότητα που περιέχεται σε δύο γεύματα fast food, δηλαδή δύο hamburgers και δύο μερίδες πατάτες τηγανιτές".

Μετά από μια εβδομάδα στη δίαιτα υψηλού αλατιού, οι εθελοντές είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών στο σώμα τους τα οποία είναι γνωστά για τις ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες τους. Ένα από αυτά είναι η κορτιζόνη που χρησιμοποιείται  για τη μείωση της φλεγμονής.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ουδετερόφιλα που έπαιρνα από το αίμα των εθελοντών στη δίαιτα υψηλού αλατιού ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση βακτηρίων στο εργαστήριο. Παρόλο που τα ευρήματα αυτά  είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν, είναι ούτως ή άλλως τεκμηριωμένη η με πολλαπλούς μηχανισμούς βλαπτική επίδραση της αυξημένης πρόσληψης αλατιού για τον οργανισμό.  


Σχετικά Άρθρα