ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρόδι: Αντικαρκινική, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη δράση και πολλά ακόμα...

15 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Η ροδιά θεωρείται από κάποιους ως το παλαιότερο καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο. Στην αρχαία Ελλάδα το ρόδι εθεωρείτο φρούτο της γονιμότητας ενώ διαχρονικά, ακόμα και στις μέρες μας, του προσδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες τις οποίες είχαν αναφέρει αρχικά ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος.

Από διατροφικής απόψεως σήμερα γνωρίζουμε ότι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Κ και φυλλικού οξέος, όπως επίσης καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών ενώ στα 100 γραμμάρια καρπού αποδίδει 83 Kcal.

Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει προληπτική και θεραπευτική δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως είναι του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. Επίσης, έχει θετική δράση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του στον σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης, κάποιοι το θεωρούν πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και την ανδρική υπογονιμότητα ενώ θεωρείται ότι προλαμβάνει προβλήματα οστεοαρθρίτιδας και στην ρευματοειδής αρθρίτιδας. Προστατευτική δράση θεωρείται επίσης ότι έχει το ρόδι στη Νόσο Αλτσχάϊμερ ενώ βοηθά και στις βακτηριακές μολύνσεις.

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα.

Όπως όλα δείχνουν όμως, έχει και αντικαρκινική δράση. Σε in vitro μελέτες όπου χρησιμοποιήθηκαν καρκινικά κύτταρα από τον προστάτη, αποδείχτηκε ότι το ρόδι αναστέλλει την επιθετικότητα και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων μέσω της διακοπής του  κυτταρικού κύκλου. Άλλες έρευνες σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη έδειξαν μία σημαντική μείωση, της τάξεως του 27%, στα επίπεδα ορού του PSA (Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο) με την κατανάλωση 240ml ροδιού την ημέρα.

Σχετικά Άρθρα