Συνιστούν την ένταξη των φιστικιών στη διατροφή των βρεφών από την ηλικία των 4 μηνών
21 Οκτωβρίου 2025, 10:00

Περίπου 60.000 παιδιά έχουν αποφύγει την εμφάνιση αλλεργίας στα φιστίκια, μετά από οδηγίες που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 2015, σύμφωνα με τις οποίες συνιστάται στους νέους γονείς να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή των βρεφών τους τα φιστίκια, ήδη από τους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους.
«Αυτό είναι κάτι το αξιοσημείωτο» δήλωσε ο Δρ. David Hill, αλλεργιολόγος και ερευνητής στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και συγγραφέας μίας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics. Ο Hill και οι συνεργάτες του ανέλυσαν αρχεία υγείας για να καταγράψουν τις διαγνώσεις τροφικών αλλεργιών σε μικρά παιδιά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλεργίες στα φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 27% μετά την πρώτη δημοσίευση οδηγιών για παιδιά υψηλού κινδύνου το 2015 και κατά περισσότερο από 40% μετά την επέκταση των συστάσεων το 2017. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμη μειώσει τη συνολική αύξηση των τροφικών αλλεργιών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 8% των παιδιών επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού άνω του 2% με αλλεργία στα φιστίκια.
Η αλλεργία στα φιστίκια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει λανθασμένα τις πρωτεΐνες στα φιστίκια ως επιβλαβείς και απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα, όπως κνίδωση, αναπνευστικά προβλήματα και, μερικές φορές, αναφυλαξία.
Για δεκαετίες, οι γιατροί συνιστούσαν στους γονείς να αναβάλουν τη χορήγηση φιστικιών στα παιδιά και άλλων τροφών που είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Ωστόσο, το 2015, ο Gideon Lack στο King's College London δημοσίευσε την πρωτοποριακή δοκιμή Learning Early About Peanut Allergy (LEAP).
Ο Lack και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι η εισαγωγή του φιστικιού στη διατροφή ήδη από τη βρεφική ηλικία μείωσε το μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών κατά περισσότερο από 80%. Επιπλέον, μεταγενέστερη ανάλυση έδειξε ότι η προστασία αυτή εξακολουθούσε να υπάρχει περίπου στο 70% των παιδιών μέχρι αυτά να μπουν στην εφηβεία.
Μόνο περίπου το 29% των παιδιάτρων και το 65% των αλλεργιολόγων ανέφεραν ότι ακολούθησαν τις οδηγίες που εκδόθηκαν το 2017, σύμφωνα με έρευνες.
«Αυτή η έρευνα ενισχύει όσα ήδη γνωρίζουμε και υπογραμμίζει μια ουσιαστική ευκαιρία για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης και της εξάπλωσης της αλλεργίας στα φιστίκια σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Sung Poblete, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής ομάδας Food Allergy Research & Education ή FARE.