ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για την ανεπάρκεια σιδήρου- φερριτίνης

21 Απριλίου 2020, 09:00

images

Η έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα μικρά παιδιά είναι ζωτικής σημασίας. Η ανεπάρκεια σιδήρου σε παιδιά κάτω των δύο ετών μπορεί να έχει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου με  αρνητικές συνέπειες στις μαθησιακές δεξιότητες και στις σχολικές επιδόσεις αργότερα στη ζωή. Η γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί επίσης να επηρεαστεί εάν μια μητέρα έχει έλλειψη σιδήρου κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εκδίδονται σήμερα 21/4/20 συνιστούν τη χρήση της μέτρησης φερριτίνης για την αξιολόγηση των αποθεμάτων του σιδήρου σε αυτά τα άτομα ειδικού ενδιαφέροντος.

Τι είναι

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να μετρηθεί στο αίμα. Τα επίπεδά της είναι χαμηλά σε άτομα με έλλειψη σιδήρου και υψηλά σε άτομα με υπερφόρτωση σιδήρου. Οι ακριβείς μετρήσεις αυτής της πρωτεΐνης, μαζί με την κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση, μπορούν να καθοδηγήσουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις τόσο σε μεμονωμένους ασθενείς όσο και σε επίπεδο πληθυσμού.

«Η μείωση της αναιμίας είναι ένας από τους στόχους στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την εξάλειψη όλων των μορφών υποσιτισμού. Ωστόσο, η πρόοδος είναι περιορισμένη και έχουμε ακόμη 614 εκατομμύρια γυναίκες και 280 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως που πάσχουν από αυτόν», δήλωσε ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας των Τροφίμων του ΠΟΥ. «Η έλλειψη σιδήρου είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της αναιμίας και η μέτρηση της φερριτίνης, ενός βασικού βιοδείκτη του μεταβολισμού του σιδήρου, θα μας βοηθήσει να στοχεύσουμε και να αξιολογήσουμε καλύτερα τη δράση μας για την καταπολέμηση της αναιμίας».

Ο ρόλος της

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό στοιχείο με σημαντικούς ρόλους στην μεταφορά οξυγόνου, τη σύνθεση DNA και τον μεταβολισμό των μυών. Η έλλειψη σιδήρου είναι η κύρια αιτία της αναιμίας, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως, επηρεάζοντας το 33% των μη εγκύων γυναικών, το 40% των εγκύων γυναικών και το 42% των παιδιών παγκοσμίως.

Σε ενήλικες, η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως κόπωση, μειωμένη σωματική απόδοση και μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία, καθώς και επιπτώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες. Η ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται κυρίως όταν οι απαιτήσεις του σιδήρου αυξάνονται κατά τη διάρκεια ταχέων περιόδων ανάπτυξης και ανάπτυξης, όπως στην πρώιμη παιδική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα στάδια της ζωής. Σε έγκυες γυναίκες, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, μειωμένο βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό.

Οι νέες οδηγίες καλύπτουν επίσης την έγκαιρη ανίχνευση υπερφόρτωσης σιδήρου η οποία  είναι γενικά αποτέλεσμα διαταραχών όπως κληρονομική αιμοχρωμάτωση, η μεσογειακή αναιμία, παθήσεις που απαιτούν επαναλαμβανόμενες μεταγγίσεις αίματος.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ στοχεύουν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΠΟΥ και τους εταίρους τους να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις κατάλληλες ενέργειες στις προσπάθειές τους να μειώσουν την ανεπάρκεια σιδήρου και να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής ατόμων και πληθυσμών.



Σχετικά Άρθρα