ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελομακάρονο VS κουραμπιές- Τι να προτιμήσουμε;

24 Δεκεμβρίου 2019, 07:20

images

Για μερικούς είναι το αιώνιο ερώτημα. Για άλλος ένα ψεύτικο δίλημμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τόσο το μελομακάρονο όσο και ο κουραμπιές έχουν φανατικούς φίλους και ασυγκράτητους... καταναλωτές.

Και τα δύο Χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν τις ρίζες τους στα βάθη του χρόνου. Το μεν μελομακάρονο (που καμία σχέση δεν έχει με τα ιταλικά μακαρόνια) φέρεται να έχει σχέση με ένα γλύκισμα που προσφέρονταν μετά από κηδεία! Η προσθήκη μελιού το...γλύκανε για τα καλά και τώρα προσφέρεται σαν Χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Όπως μας λέει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης, ο κουραμπιές αν και έχει τούρκικο όνομα (ξερό μπισκότο) μάλλον έχει Αραβικές ρίζες. Η προσθήκη της ζάχαρης και του αμυγδάλου τον γλύκανε και τον νοστίμισε αρκετά ώστε να αποτελέσει ένα παραδοσιακό γλύκισμα που σε πολλά μέρη της Ελλάδας δεν περιμένουν τα Χριστούγεννα για να το φτιάξουν (πχ Λευκάδα).

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τον πόλεμο δύο κόσμων.

Από την μια ο κουραμπιές με την άχνη και το αμύγδαλο. Αλλά και τη παρουσία του βουτύρου (το συστατικό που του αποδίδει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση). Λογικό είναι να βρίσκουμε αρκετά λιπαρά και ειδικότερα κορεσμένα στη σύσταση τους.

Υπάρχει και το αμύγδαλο, σε μικρή ποσότητα όση ποσότητα υπάρχει προσφέρει μονοακόρεστα και βιταμίνη Ε αλλά όχι σε σημαντικές ποσότητες τόσες όσες να πει κανείς ότι ισορροπούν τα κορεσμένα από το βούτυρο. Τα αμύγδαλα περιέχουν και ασβέστιο αλλά για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε μια σημαντική ποσότητα ικανή να καλύψει τμήμα των καθημερινών μας αναγκών θα πρέπει κάποιος να φάει ολόκληρη την πιατέλα. Όχι ότι δεν συμβαίνει αλλά μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει μιας και η άχνη ζάχαρη είναι ζάχαρη και η υπερβολική κατανάλωσή της (ακόμα και μέσω του κουραμπιέ) είναι προβληματική.

Βέβαια και η κατανάλωση κουραμπιέ πάνω από χαλί χωρίς πιατάκι μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα με τη νοικοκυρά του σπιτιού.

Από την άλλη το μελομακάρονο. Άλλο είδος γλυκού. Με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο. Με όλα τα καλά που μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας (μονοακόρεστα, ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε κλπ) που όμως δεν παύει να έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το μέλι (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) τότε δεν πρέπει να μας προκαλεί απορία πως κάτι τόσο μικρό είναι τόσο θερμιδικά πυκνό!

Βέβαια και η κανέλα και το καρύδι εμπλουτίζουν σημαντικά με θρεπτικά συστατικά το μελομακάρονο. Όμως και πάλι η ποσότητα που βρίσκεται από αυτά τα υλικά σε μια μερίδα (για τεμάχιο μιλάμε όχι για πιατέλα) είναι μικρή και μάλλον θα λέγαμε ότι είναι μικρή η συνεισφορά τους στις καθημερινές μας απαιτήσεις.

Και τα δύο γλυκά παραδοσιακά μεν πεντανόστιμα δε, είναι ένας γευστικός πειρασμός που όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσουν το κανονικό μας φαγητό. Το κλασσικό λάθος, “δεν τρώω το φαγητό μου για να φάω γλυκά” δεν σώζει τη κατάσταση. Μάλλον την επιδεινώνει γιατί τελικά τρώμε και το φαγητό.

Δεν είναι κακό κάποιος να φάει γλυκά τα Χριστούγεννα, ή σε κάθε άλλη περίσταση. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχει κατάχρηση και υπερβολή. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με κάτι χαρμόσυνο, ευχάριστο και γιορτινό. Η υπερβολή όμως πολλές φορές κρύβει είτε μια λάθος αντίληψη είτε την προσπάθεια να “βάλουμε κάτω από το χαλάκι” άλλα ζητήματα.

Ας απολαύσουμε τα γλυκά για αυτό που πραγματικά είναι και όχι σαν υποκατάστατο άλλων πραγμάτων. Και το σημαντικότερο χωρίς ενοχές ή τύψεις αλλά με πλήρη συνείδηση της επιλογής μας

Σχετικά Άρθρα