ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με αυτόν τον τρόπο σχετίζονται ο διαβήτης και ο ψευδάργυρος

16 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Μελέτη του 2020 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου σε σχέση με αυτά που δεν έχουν διαβήτη. Ομοίως, μια μελέτη του 2021 ανέφερε ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου είναι ένας καλός δείκτης προβλημάτων με το γλυκαιμικό έλεγχο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, με διαβήτη τύπου 2.

Γενικώς, το σώμα μας χρησιμοποιεί ψευδάργυρο για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων της επούλωσης πληγών, της κυτταρικής ανάπτυξης και της κυτταρικής διαίρεσης. Τα επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών από ασθένειες, όπως η πνευμονία, η ελονοσία και η διάρροια. Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητος για την ανάπτυξή μας.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα των ερευνών μπορεί να υποδηλώνουν ότι η συμπλήρωση ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη ως συμπληρωματική θεραπεία. Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Σχετικά με αυτό, μετα-ανάλυση του 2019 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση του διαβήτη.

Μια άλλη μετα-ανάλυση του 2019 υποδηλώνει επίσης ότι μια μέτρια υψηλή διατροφική πρόσληψη ψευδαργύρου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 13%. Τέλος, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020 δείχνει ότι η μακροχρόνια πρόσληψη ψευδαργύρου από συμπληρώματα διατροφής και τρόφιμα μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για την πάθηση.

Επομένως, ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να ωφελήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται από τις διατροφικές συνήθειες, τον καθιστικό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να συμπίπτουν με μη θρεπτικές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πάθησης. Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ διαβήτη και ψευδαργύρου.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, τα στρείδια, το γιαούρτι, το τυρί έμενταλ, τα ρεβίθια, τα κόκκινα φασόλια, το κοτόπουλο, τα λιπαρά ψάρια, τα κάσιους, η κινόα και η βρώμη. 



Σχετικά Άρθρα