ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

07 September 2023, 07:00

images

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ των επιμέρους διατροφικών τύπων σακχάρων και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν εάν διαφορετικοί τύποι διατροφικών σακχάρων, ειδικά οι μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη, είχαν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν δύο προοπτικές κοόρτες. Η πρώτη παρακολούθησε γυναίκες νοσηλεύτριες ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών που εγγράφηκαν στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας, η οποία ξεκίνησε το 1976. Η δεύτερη αφορούσε σε άνδρες επαγγελματίες υγείας μεταξύ 40 και 75 ετών, οι οποίοι ήταν μέρος της Μελέτης Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, η οποία ξεκίνησε το 1986.

Τα βασικά δεδομένα από τους συμμετέχοντες και στις 2 μελέτες, περιλάμβαναν ένα συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής, με ερωτηματολόγια παρακολούθησης που αποστέλλονταν κάθε 2 έως 4 χρόνια για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, το ιατρικό ιστορικό και τυχόν νέες διαγνώσεις παθήσεων.

Συνολικά, τα ευρήματα ανέφεραν ότι η γλυκόζη και τα ισοδύναμα φρουκτόζης από διατροφικά συστατικά με πρόσθετη ζάχαρη , αύξησαν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, τα συνολικά ισοδύναμα φρουκτόζης από ολόκληρα λαχανικά, φρούτα, λακτόζη και σακχαρόζη, δεν συνδέονταν σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Επιπλέον, ενώ οι μετα-αναλύσεις διαφόρων προοπτικών κοορτών έχουν αναφέρει σημαντική συσχέτιση μεταξύ γλυκαιμικού φορτίου, γλυκαιμικού δείκτη και υψηλότερου κινδύνου στεφανιαίας νόσου, τα ευρήματα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ αμύλου και κινδύνου στεφανιαίας νόσου, ήταν διφορούμενα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συνολικά ισοδύναμα γλυκόζης και φρουκτόζης από τον χυμό και την πρόσθετη ζάχαρη, που υποκαθιστούν το συνολικό λίπος με ισοθερμιδικό τρόπο, συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, τα οποία υποστηρίζουν ότι η ποιότητα των υδατανθράκων παίζει σημαντικότερο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου σε σχέση με την ποσότητα, με την προσθήκη ζάχαρης και αμύλου να έχουν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σχετικά Άρθρα