ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων μειώνει το λίπος στην κοιλιά και προάγει την υγεία

20 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, τείνουμε να παρατηρούμε αύξηση του λίπους στην κοιλιά, αλλά και αποδυνάμωση των μυών. Αυτές οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος σχετίζονται με μία σειρά από ανησυχητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Ωστόσο, μια μεσογειακή δίαιτα μειωμένης πρόσληψης θερμίδων και αυξημένης δραστηριότητας, μπορεί να τις μετριάσουν.

Η μελέτη Prevención con Dieta Mediterránea-Plus (PREDIMED-Plus), η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, είναι μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με σκοπό να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή επιδρά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ισπανική μελέτη παρακολουθεί μεσήλικες και ηλικιωμένους γυναίκες και άνδρες που χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν επίσης μεταβολικό σύνδρομο, ομαδοποιώντας διάφορα συμπτώματα, όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια αίματος, χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η παρούσα έκθεση ασχολείται με μια υποομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη που αφορά 1.521 άτομα, των οποίων η σύσταση του σώματός τους προσδιορίστηκε μέσω απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (σαρώσεις DXA) σε 3 σημεία κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτά τα άτομα χωρίστηκαν τυχαία σε 1 από τις 2 ομάδες:

- Η ομάδα παρέμβασης ακολούθησε μια μεσογειακή δίαιτα μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, η οποία περιόρισε τις θερμίδες κατά 30%. Οι συμμετέχοντες αυτής της ομάδας αύξησαν επίσης τη σωματική τους δραστηριότητα.

- Η ομάδα ελέγχου ακολούθησε επίσης μεσογειακή διατροφή αλλά χωρίς περιορισμούς στην ποσότητα, ενώ το επίπεδο δραστηριότητάς τους παρέμεινε σταθερό.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν «κλινικά σημαντικές» αλλαγές στη σύνθεση του σώματος σε άτομα που έτρωγαν λιγότερες θερμίδες και έγιναν πιο δραστήριοι. Ήταν επίσης πιο πιθανό να δουν βελτιώσεις 5% ή περισσότερο στη συνολική λιπώδη μάζα, τη συνολική άλιπη μάζα και τη μάζα του σπλαχνικού λίπους κατά την παρακολούθηση, ειδικά μετά από 1 έτος.

Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μεσογειακή δίαιτα μειωμένης πρόσληψης θερμίδων σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα, φαίνεται να αναιρεί ορισμένες από τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος που παρατηρούνται με τη γήρανση.

Σχετικά Άρθρα