ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Α. Χριστοδούλου: Γιατί οι Κύπριοι επιλέγουν την υπνοθεραπεία

05 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Η υπνοθεραπεία μπορεί να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες, τη διακοπή καπνίσματος, όσο και στην αντιμετώπιση φόβων, οι οποίοι συνδέονται με το υποσυνείδητο του κάθε ανθρώπου, αναφέρει ο κλινικός υπνοθεραπευτής Αλέξανδρος Χριστοδούλου, εξηγώντας πώς η μέθοδος της υπνοθεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική. 

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, ο κλινικός υπνοθεραπευτής Αλέξανδρος Χριστοδούλου, σημείωσε ότι το άγχος είναι το νούμερο ένα στη ζωή μας, αφού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το χαρακτηρίζει ως επιδημία της υγείας του 21ου αιώνα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το άγχος, δηλαδή μπορεί να είναι άγχος για την σχέση, για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά.

«Αυτό που είδα έντονα είναι ότι το άγχος μετά την πανδημία έχει εκτοξευθεί, από την μια είναι η αβεβαιότητα για το αύριο που δημιουργεί τεράστιο άγχος γιατί σαν άνθρωποι έχουμε την τάση να εστιάζουμε στο μέλλον, το οποίο είναι το άγνωστο και ως εκ τούτου το άγνωστο προκαλεί φόβο, άγχος», προσθέτει.

«Από την άλλη είναι τα οικονομικά και τα επαγγελματικά τα οποία και αυτά πλέον είναι αβέβαια, με την ακρίβεια να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σαν ντόμινο, αυτό επηρεάζει τη σχέση μας, την οικογένεια μας, όπου οι διαπληκτισμοί είναι περισσότεροι και εντονότεροι καθώς ο θύμος, το άγχος και ο φόβος που κρατιέται μέσα μας, κάπου πρέπει να εξωτερικευθεί και ο πιο εύκολος στόχος είναι η οικογένεια», εξήγησε.

Όσον αφορά το φόβο, σχολίασε ότι αποτελεί την μητέρα όλων των συναισθημάτων, προσθέτοντας ότι κρύβεται πάντα πίσω από κάθε αντίδραση, σκέψη, συναίσθημα.

Πότε θα έπρεπε κάποιος να αποταθεί σε έναν υπνοθεραπευτή

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, οι άνθρωποι αναζητούν τη βοήθεια ενός υπνοθεραπευτή συνήθως όταν δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν κάτι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, είτε από μόνοι τους, είτε με άλλες μεθόδους, είτε και με φάρμακα (για το άγχος κλπ.).

Αναφερόμενος στα περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν από έναν υπνοθεραπευτή, δήλωσε ότι η υπνοθεραπεία είναι μια εκπληκτική μέθοδος η οποία μπορεί να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα σε πολλά θέματα όπως η αύξηση επιδόσεων, το άγχος, το στρες, η διακοπή καπνίσματος, η διαχείριση βάρους, η βελτίωση μνήμης, η θλίψη, ο πανικός, η αλλαγή συνηθειών, η διαχείριση πόνου (εάν δεν υπάρχει κάτι παθολογικό).

Πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά σε θέματα αυτοπεποίθησης, προετοιμασία για interview, βελτίωση σχέσεων και πολλά άλλα θέματα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

*Το YgeiaWatch παρουσιάζει απλά τις θέσεις ειδικών και δεν συστήνει ή αποθαρρύνει τους αναγνώστες να ακολουθήσουν τις μεθόδους και συμβουλές τους.

Η συνέντευξη:

Ερ.: Τι είναι η υπνοθεραπεία;

Απ.: Πρώτα πριν σου πω τι είναι η υπνοθεραπεία, θα σου πω τι δεν είναι:

Δεν είναι κάτι μεταφυσικό, δεν έχει να κάνει με θρησκείες και δόγματα, αλλά ούτε είναι μαγεία και εννοείται ότι ο θεραπευόμενος σε καμία περίπτωση δεν κοιμάται, εσφαλμένα εδραιώθηκε η λέξη ύπνωση γιατί έμοιαζε με κατάσταση ύπνου.

Μπορούμε να πούμε ότι η υπνοθεραπεία είναι η αρχαιότερη ψυχοθεραπευτική μέθοδος. Άρα για να απαντήσω, η υπνοθεραπεία είναι μια  ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όπου μέσα από την χαλάρωση και την εστιασμένη προς τα μέσα, προσοχή και συνειδητότητα του ατόμου, μπορούμε να αλλάξουμε διάφορες συνήθειες σε συμπεριφορικό και γνωσιακό επίπεδο.

Και για να πω λίγο την διαδικασία, μοιάζει πολύ με τον διαλογισμό, όπου ο άνθρωπος κλείνει τα μάτια και χαλαρώνει. Η διαφορά είναι ότι στην υπνοθεραπεία, ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο δουλεύουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο ιδανικό αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει ο θεραπευόμενος.

Ερ.: Πώς μπορεί να γνωρίζει κάποιος ότι θα πρέπει να αποταθεί σε έναν υπνοθεραπευτή;

Απ.: Aυτό που βλέπω προσωπικά ότι συμβαίνει συνήθως στους ανθρώπους και αναζητούν την βοήθεια μας, είναι όταν έχουν ‘’αποτύχει’’ να πετύχουν κάτι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, είτε από μόνοι τους, είτε με άλλες μεθόδους, είτε με φάρμακα ακόμη (όταν μιλάμε για άγχος κλπ). Και συνήθως αποτείνονται σε εμάς όταν έχει περάσει αρκετός καιρός -πάνω από 6 μήνες- είχα και περίπτωση ο οποίος είχε συμπτώματα έντονου άγχους για περισσότερο από 15 χρόνια (!) πριν αποταθεί σε εμένα  και του έκανε την ζωή μαρτύριο.

Άρα, αυτό που πάντα λέω στους ανθρώπους είναι, εάν το σύμπτωμα που έχεις δεν επηρεάζει την ζωή σου, τότε είναι εντάξει, εάν όμως αρχίσει να επηρεάζει την ζωή σου τότε καλό είναι να αποταθείς σε έναν θεραπευτή. Είναι όπως ένα δόντι, όσο γρηγορότερα πας στον οδοντίατρο, τόσο ευκολότερο και ανώδυνο θα είναι.

Και αυτό ισχύει για θέματα ψυχοσωματικά, εάν τώρα μιλάμε για επίτευξη στόχων και αύξηση επιδόσεων αθλητών τότε εκεί εξαρτάται από τους στόχους που έχει ο κάθε ένας. Ένας αθλητής πχ που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό τότε θα αποταθεί 100% σε έναν θεραπευτή. Και εκεί θα δουλέψουμε όχι μόνο στο υπνοθεραπευτικό πλαίσιο αλλά και Νευρογλωσσικό Προγραμματισμο και διάφορες άλλες coaching τεχνικές.

Ερ.: Ποια περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν από έναν υπνοθεραπευτή;

Απ.: Η υπνοθεραπεία είναι μια εκπληκτική μέθοδος η οποία μπορεί να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα σε πολλά θέματα, μερικά ενδεικτικά είναι:

Αύξηση επιδόσεων, άγχος, στρες, διακοπή καπνίσματος, διαχείριση βάρους, βελτίωση μνήμης, θλίψη, πανικός, αλλαγή συνηθειών, διαχείριση πόνου (εάν δεν υπάρχει κάτι παθολογικό), μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά θέματα αυτοπεποίθησης, προετοιμασία για interview, βελτίωση σχέσεων και πολλά άλλα θέματα.

Εάν κοιτάξεις κάποιες έρευνες που έγιναν από το Αmerican Health Magazine (Feb, 12, 2007) έχουν αποδείξει ότι η υπνοθεραπεία είναι πολύ πιο αποτελεσματική με γρηγορότερα αποτελέσματα από άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους σε πολλά τέτοια θέματα.

Ερ.: Είναι αρκετά διαδεδομένη η ειδικότητα του υπνοθεραπευτή στην Κύπρο; Πόσοι είναι συνολικά οι υπνοθεραπευτές στο νησί;

Απ.: Η ειδικότητα μας δεν είναι πολύ διαδεδομένη, ενώ όπως είπα πριν, είναι από τις αρχαιότερες μεθόδους, εντούτοις για αρκετά χρόνια είχε ‘’χαθεί’’ μέχρι που ήρθε η ‘’’άνοιξη’’ της υπνοθεραπείας γύρω στο 1950 όπου έγινε πλέον ιατρικά αποδεκτή και κατοχυρώθηκε στους Ιατρικούς Συνδέσμους της Αμερικής και Αγγλίας ως μια ανεξάρτητη εναλλακτική μέθοδος ψυχοθεραπείας.

Η αλήθεια είναι ότι ο προσωπικός μου στόχος είναι, μέσα στα χρόνια να καταφέρω να βοηθήσω και εγώ το επάγγελμα να διαδοθεί και να υπάρξει αποδοχή στο νησί μας. Είμαι σχετικά ‘’νέος’’ στο επάγγελμα, αλλά η αγάπη μου για την υπνοθεραπεία είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει στο ευρύτερο καλό.

Οι ‘’ενεργοί’’ υπνοθεραπευτές στην Κύπρο σήμερα ίσως να ξεπερνούν τους 20 με 30. Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι δεν έχουν κάποια ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση από φορείς, αλλά το εξασκούν αφού δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο.

Ερ.:Υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης για αυτή την ειδικότητα στην Κύπρο;

Απ.: Ναι βέβαια, υπάρχει μια σχολή αναγνωρισμένη στην Κύπρο, στην οποία συνεχίζω και εγώ την εκπαίδευση μου, μετά από άλλη εκπαίδευση που τελείωσα στην Αγγλία (και έγινα μέλος του Αμερικάνικου Συμβουλίου Υπνωτιστών).

Ερ.: Οι υπνοθεραπευτές δεν είναι στο ΓεΣΥ. Γιατί δεν έχουν ενταχθεί ακόμα; Γνωρίζετε εάν ως ειδικότητα οι υπνοθεραπευτές είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στο ΓεΣΥ; Γνωρίζετε εάν υπήρξε επικοινωνία με τον ΟΑΥ για αυτό το θέμα;

Απ.: Θεωρώ ότι για αυτή την ερώτηση δεν είμαι ο ειδικός να απαντήσω. Δεν γνωρίζω πολλά για το θέμα, απλά αυτό που γνωρίζω είναι εκείνο που είπα και πριν, ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο όπως υπάρχει στα υπόλοιπα ιατρικά επαγγέλματα. Εάν είναι πρόθυμοι οι υπνοθεραπευτές, η δική μου άποψη είναι, γιατί να μην είναι; Πιστεύω ότι η υπνοθεραπεία χρειάζεται με κάποιο τρόπο επιτέλους, να γίνει αποδεκτή και στην χώρα μας από τον ευρύτερο ιατρικό κόσμο, όπως συμβαίνει και σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο αφού θεωρώ και βλέπω με βάση αποτελέσματα, ότι μπορεί να αλλάξει την ζωή πολλών ανθρώπων.

Ερ.: Τι περιστατικά καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Απ.: Τα περιστατικά ποικίλουν όπως είπαμε και πριν. Είχα περιπτώσεις από απλές στοχοθεσίες, μέχρι και φόβους για διάφορα θέματα, παράδειγμα φόβο για πτήση, ή φόβο οδήγησης. Από αθλητές για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και διακοπές καπνίσματος.

Φυσικά από όλα αυτά, τα πιο συνήθη περιστατικά που αντιμετωπίζω και θεωρώ επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους κατά την διάρκεια της ζωής μας, είναι το στρες και το άγχος. 

Ερ.: Για ποιον λόγο έχουν άγχος οι Κύπριοι; Ποιοι είναι οι φόβοι τους και ποια τα αίτια για αυτό;

Απ.: Θα σου απαντήσω με ερώτηση, γιατί να μην έχουν άγχος οι Κύπριοι; Το άγχος είναι το νούμερο ένα στην ζωή μας αν αναλογιστείς ότι ο ΠΟΥ το χαρακτηρίζει ως επιδημία της υγείας του 21ου αιώνα. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, δηλαδή μπορεί να είναι άγχος για την σχέση, μπορεί να είναι το άγχος για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά. Αυτό που είδα έντονα είναι ότι το άγχος μετά την πανδημία έχει εκτοξευθεί, από την μια είναι η αβεβαιότητα για το αύριο και αυτό σημείωσε το, δημιουργεί τεράστιο άγχος γιατί σαν άνθρωποι έχουμε την τάση να εστιάζουμε στο μέλλον, που είναι το άγνωστο και το άγνωστο προκαλεί φόβο, άγχος. Και από την άλλη είναι τα οικονομικά και τα επαγγελματικά τα οποία και αυτά πλέον είναι αβέβαια, με την ακρίβεια να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σαν ντόμινο, αυτό επηρεάζει την σχέση μας, την οικογένεια μας, όπου οι διαπληκτισμοί είναι περισσότεροι και εντονότεροι καθώς ο θυμός, το άγχος και ο φόβος που κρατείτε μέσα μας, κάπου πρέπει να εξωτερικευθεί και ο πιο εύκολος στόχος είναι η οικογένεια.

Ο φόβος είναι η μητέρα όλων των συναισθημάτων, όπως εγώ το παρομοιάζω. Κρύβεται πάντα πίσω από κάθε αντίδραση, σκέψη, συναίσθημα. Έτσι και με το άγχος, πάντα πηγάζει κάπου ο φόβος, ίσως πραγματικός, αλλά τις περισσότερες φορές είναι μη-ρεαλιστικός, μας τον στέλνει το υποσυνείδητο μας και εμείς σχεδόν πάντα τον αποδεχόμαστε σαν πραγματικό.

Άρα καλό θα ήταν να αμφισβητήσουμε λίγο αυτό το φόβο και να ρωτήσουμε, πραγματικά είναι αληθινός ή ίσως είναι κάτι άλλο;

Ερ.: Ποιες ηλικίες ή ποιο φύλο ζητά περισσότερο βοήθεια; Είχατε περιστατικά επίσκεψης που αφορούσαν και ανήλικους, μαθητές;

Απ.: Κατά ένα τεράστιο ποσοστό οι γυναίκες είναι συχνότερο να αναζητήσουν βοήθεια, τουλάχιστον γρηγορότερα από τον άνδρα, ενώ εμείς οι άνδρες συνήθως πρέπει να περάσουμε στην κατάσταση όπου δεν αντέχουμε άλλο για να ζητήσουμε βοήθεια. Η ηλικία που συνήθως μας προσεγγίζει είναι μεταξύ 25-45 φυσικά όχι μόνο, είχα και πελάτη γύρω στα 60-62 που ήρθε για διακοπή καπνίσματος και το πέτυχε! Με ανήλικους είχα πολύ λίγα περιστατικά γιατί δεν είναι στις προτιμήσεις μου και το έκανα γιατί ήθελα να βοηθήσω, παρόλο που έχω και εγώ 3 παιδιά προτιμάω από 18 ετών και άνω.

Ερ.: Πώς βοηθά η υπνοθεραπεία; Ποιες πρακτικές χρησιμοποιούνται και πώς συμβάλουν σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα;

Απ.: Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την υπνοθεραπεία και ‘’θεραπεία υποβολών’’, αρχικά ψάχνουμε με τον πελάτη μέσω ψυχοθεραπευτικής διεργασίας, να βρει τι είναι αυτό που θέλει να αλλάξει και ποιες διαφορετικές αποκρίσεις/συμπεριφορές/αποτελέσματα θα ήθελε, αντί αυτού που έχει.

Όταν βρεθεί αυτό, τότε κάνουμε την παρέμβαση μας στο υποσυνείδητο και  ζητάμε να τα υιοθετήσει, καθώς γνωρίζουμε ότι όλα τα αποτελέσματα, οι δυνάμεις, οι δεξιότητες υπάρχουν μόνο εκεί μέσα. Ο τρόπος για να διεισδύσουμε στο υποσυνείδητο είναι μέσω της ύπνωσης, δηλαδή να ‘’κοιμίσουμε’’ τον φύλακα (συνειδητό) ώστε να πάμε στον βασιλιά (υποσυνείδητο), με άλλα λόγια να παρακάμψουμε όπως την ονομάζουμε εμείς την Συνειδητή Κριτική Ικανότητα. Οι υποβολές (suggestions) που χρησιμοποιούνται είναι απλές προτάσεις που βγαίνουν ουσιαστικά από τον θεραπευόμενο, δηλαδή τα αποτελέσματα που θέλει, άρα δεν είναι δικά μου θέλω, αλλά του ανθρώπου αυτού. Και εδώ είναι που καταρρίπτεται ο μύθος του ότι ο υπνωτιστής μπορεί να με κάνει να κάνω πράγματα που δεν θέλω! Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί πολύ απλά ο θεραπευόμενος θα ανοίξει τα μάτια του και απλά θα φύγει.  

Μπορούμε να πούμε ότι η δύναμη των υποβολών είναι τεράστια, αλλά αυτό που λέω πάντα, το πιο βασικό στοιχείο είναι η πίστη, να πιστέψει δηλαδή ότι μπορεί να πετύχει, μπορεί να αλλάξει αυτό που θέλει, άρα χρειάζεται να καλλιεργήσουμε και το θέμα αυτό στον θεραπευόμενο.

Ερ.: Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι η αναγκαία η συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής;

Απ.: Αυτό είναι δουλειά των ψυχιάτρων, όχι δική μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις αλλά η ειδικότητα μας δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση με θέματα φαρμάκων, αρκετές φορές ήρθαν άνθρωποι και κατάλαβα ότι υπάρχει πίσω από το σύμπτωμα κάποια ψυχοπαθολογία -χωρίς να είμαι ο ειδικός για διάγνωση- αυτό που κάνουμε αμέσως είναι να παραπέμπουμε σε ψυχίατρο. Από την άλλη, ήρθαν και ορισμένοι άνθρωποι όπου ήδη παρακολουθούνται ή παρακολουθούνταν από ψυχίατρο και ήθελαν να πετύχουν κάτι, αυτό που κάνω πάντα και θεωρώ ότι είναι το πιο σωστό (εάν φυσικά δεν υπάρχει θέμα νεύρωσης/ψύχωσης) είναι να φέρει το άτομο αυτό, γραπτή συγκατάθεση από τον ιατρό του ότι μπορεί να δουλέψει με υπνοθεραπεία, τότε και μόνο τότε μπορούμε να δουλέψουμε μόνο συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή.

Ερ.: Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει το υποσυνείδητο ενός ανθρώπου; Πώς το υποσυνείδητο επηρεάζει τη ζωή του ατόμου;

Απ.: Σκέψου για λίγο να οδηγείς ένα όχημα φορτωμένο με όπλα και κανόνια, να βρίσκεσαι μέσα στην πόλη γεμάτη κόσμο και να μην γνωρίζεις τι είναι, πως χρησιμοποιείται και να το αφήνεις στον αυτόματο πιλότο να κάνει ότι θέλει. Το υποσυνείδητο μυαλό είναι η πανίσχυρη δύναμη που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου. Είναι υπεύθυνο για πολλές από τις αυτόματες λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός, καθώς και ο επηρεασμός των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών. Είναι το κομμάτι μας που ταυτίζεται με την επιβίωση, είναι αυτό που δεν καταλαβαίνει την αλήθεια με το ψέμα, την πραγματικότητα με την φαντασία, δεν γνωρίζει το ΟΧΙ, μόνο το ναι.

Για να καταλάβεις πώς δουλεύει, πόσες φορές σου έτυχε να βλέπεις μια ταινία τρόμου, να είσαι απορροφημένη και ξαφνικά να ακούς ένα θόρυβο στην κουζίνα και αμέσως να παγώνεις από φόβο. Αυτό συνέβη επειδή το υποσυνείδητό σου δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για κάτι φανταστικό, το εξέλαβε πραγματικότητα και εκείνη την στιγμή ήθελε να σε προστατεύσει από φυσικό κίνδυνο. Άρα σκέψου να μιλάς αρνητικά συνεχώς για εσένα τύπου ‘’ είμαι μια αποτυχία, δεν μπορώ να πετύχω τίποτα, είμαι άχρηστος, δεν αξίζω αυτό κλπ.’’, το υποσυνείδητο σε αυτές μου τις δηλώσεις απλά μου απαντά ΝΑΙ ! ΕΙΣΑΙ !. Και έπειτα θα ανακατέψει όλο το σκληρό δίσκο με ότι έχει φυλαγμένα, μέχρι να μου κάνει πραγματικότητα αυτά που λέω.

Το υποσυνείδητο επίσης μπορεί να επηρεάσει στο πλαίσιο των:

Πεποιθήσεων και αξιών, που μπορούν να διαμορφώσουν τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο και να επηρεάσουν τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.

Συναισθήματα: μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Τις συνήθειες και συμπεριφορές, καθώς οι περισσότερες ελέγχονται από το υποσυνείδητο .

Την αυτοεικόνα μας και παράλληλα την αυτοεκτίμησης μας, που με την σειρά τους θα επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση και αυτή με την σειρά της την επιτυχία στη ζωή.

Άρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε αυτή την τεράστια δύναμη που ονομάζεται υποσυνείδητο. Και η υπνοθεραπεία είναι ίσως ο πιο άμεσος τρόπος για να εργαστούμε μαζί του ώστε να εντοπίσουμε και έπειτα να αλλάξουμε αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης για να δημιουργήσουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας και στην τελική να το έχουμε σαν σύμμαχο και όχι σαν εχθρό.

Ερ.: Από πού προέρχεται το υποσυνείδητο; Έχει να κάνει περισσότερο με προσωπικές εμπειρίες, γεγονότα, σκέψεις του κάθε ανθρώπου; Έχει να κάνει και με κοινωνικοπολιτικά στοιχεία;

Απ.: Είναι μεγάλο ζήτημα και γίνονται πολλές έρευνες και θεωρίες από ψυχολόγους και νευροεπιστήμονες για το που προέρχεται. Γνωρίζουμε όμως σίγουρα ότι είναι ένα ανεξάρτητο κομμάτι του συνολικού νου, το οποίο δεν ελέγχεται και δεν έχει πρόσβαση από το συνειδητό μέρος. Σκέψου δηλαδή να χρειαζόταν συνειδητά να αναπνέεις καθώς κοιμόσουν και συνειδητά να έπρεπε να οδηγήσεις να πας στην εργασία σου. Επίσης όπως είπαμε είναι αυτό που επηρεάζει άμεσα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.  Ναι έχει να κάνει με αυτά όλα που αναφέρεις.

Μια θεωρία νευροεπιστημόνων και ψυχολόγων υποστηρίζει ότι το υποσυνείδητο αναπτύσσεται στα παιδικά μας χρόνια σαν αποτέλεσμα εμπειρικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και επιρροών όπως είναι η οικογένεια, οι δασκάλοι, αλλά και η κοινωνικοπολιτισμική κουλτούρα και νοοτροπία, ένα απλό παράδειγμα, μπορείς να δεις έντονη την διαφορά της ανατολής με την δύση, της Ευρώπης με την Ασία, στην ανατολή παρατηρείται περισσότερη στροφή προς τον εσώτερο εαυτό, προς τα μέσα δηλαδή, ενώ στην δύση που βρισκόμαστε και εμείς βλέπουμε μια στροφή προς την ύλη, προς τα έξω, εάν πράξεις το αντίθετο τότε θεωρείτε ‘’σφάλμα’’.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το γεγονός άλλων εξωτερικών παραγόντων όπως είναι τα media, οι ειδήσεις, οι διαφημίσεις και τα κοινωνικά πρότυπα, που άμεσα διαμορφώνουν τις αξίες, τις πεποιθήσεις αλλά και τις συμπεριφορές μας.

Ανάφερες στην ερώτηση ‘’τις σκέψεις του κάθε ανθρώπου’’, θα έλεγα ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά έχει ΄΄ακονισμένη΄΄ την κριτική σκέψη ο καθένας. Αν και αυτή πάλι στην τελική καθοδηγείται από το υποσυνείδητο, τι έχει δηλαδή εκεί μέσα αποθηκευμένο, σαν πεποιθήσεις, αξίες και με βάση εκείνες, κάνει τις ανάλογες σκέψεις και δράσεις.

Και γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις δημιουργούν τα συναισθήματα, τα συναισθήματα συμπεριφορές και έπειτα πράξεις. Άρα διερωτώμεθα, οι σκέψεις μου, είναι αληθινές/πραγματικές; Ή τελικά έχουν διαστρεβλωθεί από τα φίλτρα που υπάρχουν στο μυαλό μου;  Τροφή για σκέψη και το κρατάω μέχρι εδώ για σήμερα…

Άρα συνοψίζοντας, η ύπνωση είναι μια πανίσχυρη διαδικασία που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο κάθε ένας μας, ώστε να δημιουργήσει μια καλύτερη, πληρέστερη και πιο ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού του.

Και θέλω να κλείσω με αυτό, φύτεψε στο υποσυνείδητό σου ενδυναμωτικούς και θετικούς σπόρους και δες τους να μεγαλώνουν και να ανθίζουν σε ένα κήπο ατελείωτων δυνατοτήτων.

 


Σχετικά Άρθρα