ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση σκόρδου συντελεί στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου

15 Ιουνίου 2024, 08:00

images

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα υγείας, και μερικά από τα συνηθέστερα εξ αυτών, περιλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο και το διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων ετησίως. Περίπου το 11,6% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες,ουν διαβήτη. Το CDC αναφέρει επίσης ότι περίπου 86 εκατομμύρια ενήλικες 20 ετών και άνω στις ΗΠΑ, έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρδιακής νόσου ή σε εγκεφαλικό.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, παρακολουθούν αυτές τις παθήσεις είναι με εξετάσεις αίματος. Κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά συνταγογραφούν στους ασθενείς τους εξετάσεις αίματος που ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης αίματος νηστείας, HbA1c και τριγλυκεριδίων.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, ο πάροχος έχει μια ιδέα για το εάν κάποιος βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας κατάστασης υγείας, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή χοληστερόλη.

Για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν αναπτύξει μια πάθηση, οι γιατροί μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ή να τη θεραπεύσουν με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν το σκόρδο θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα λιπιδίων και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Έχοντας υπόψη, τόσο την αύξηση αυτών των ασθενειών, όσο και το κόστος της θεραπείας, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους πρόληψης και θεραπείας αυτών των ασθενειών με πιο οικονομικό τρόπο.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στη διεξαγωγή της τρέχουσας μελέτης, με την πραγματοποίηση μιας μετα-ανάλυσης προηγούμενων μελετών που εξέτασαν τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει το σκόρδο στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σάκχαρο) και των λιπιδίων (λίπος) του αίματος.

Οι ερευνητές, με έδρα τους την Κίνα, εξέτασαν δεδομένα από 29 δοκιμές για να δουν πώς το σκόρδο επηρεάζει τη χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος, την αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c) και τα τριγλυκερίδια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα σκόρδου μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα, HbA1c, ολικής χοληστερόλης και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης - που αναφέρεται επίσης ως «κακή χοληστερόλη». Πιστεύουν ότι το σκόρδο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια θεραπευτική επιλογή για άτομα με διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrients.

Σχετικά Άρθρα