ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κινητό θα μας μετράει και την πίεση

22 Αυγούστου 2019, 06:49

images

Το αύριο στην τεχνολογία θα φέρει την ιατρική ακόμα πιο κοντά.

Κάποια μέρα, που μάλλον δεν είναι πολύ μακριά, η κάμερα του κινητού μας θα μπορεί να μετράει την αρτηριακή μας πίεση!

Αυτό δείχνουν μελέτεςστον Καναδά για την πορεία δημιουργίας νέου λογισμικού που θα μπορεί να «βλέπει» τις αλλαγές στην ροή του αίματος στα αγγεία του προσώπου μας.

Παρότι η εφαρμογή είναι υπό κατασκευή, δεν αναμένεται πολύ σύντομα να είναι διαθέσιμη για το ευρύ κοινό, καθώς ένα από τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι να προσαρμόζεται το λογισμικό στις διάφορες αποχρώσεις δέρματος,

«Η υπέρταση είναι μέγιστος παράγοντας καρδιαγγειακής υγείας και βασική αιτία θνησιμότητας», αναφέρει ο συντάκτης σχετικής μελέτης, καθηγητής, Kang Lee, διευθυντής του τμήματος Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι παρόλο που οι γιατροί συστήνουν σε πολλούς ασθενείς να μετρούν πολλές φορές καθημερινά την πίεσή τους και να κρατούν ένα «ημερολόγιο» που θα παραδώσουν στο τέλος της εβδομάδας στον γιατρό, εκείνοι δεν το κάνουν.

 Με την νέα εφαρμογή όμως, και φυσικά το λογισμικό που θα προστεθεί στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, η μέτρηση θα γίνεται αυτόματα.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν ολοκληρώσει κλινική μελέτη χρησιμοποιώντας τα iPhones με το εξελιγμένο λογισμικό 1.328 Καναδών και Κινέζων στους οποίους δημιούργησαν με τις κάμερες των κινητών τους δύο λεπτά βίντεο του προσώπου τους.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τα βίντεο αυτά, πήραν πολλά δεδομένα για την ροή του αίματος στα πρόσωπα των χρηστών.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν αναλυτικά προ ημερών στην επιθεώρηση Circulation: Cardiovas cularImaging και προκάλεσαν θετικά σχόλια μεταξύ των ειδικών γιατρών και τεχνικών. Πλην όμως, έχει επισημανθεί από όλους ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους προβλήματα να λυθούν, ώστε να προκύψει μια εφαρμογή απλή και έγκυρη για τα κινητά τηλέφωνα όλων μας.

Αυτό επισήμανε σε σχόλια της για την εργασία αυτή και η καθηγήτρια Ramakrishna Mukkamala, υπεύθυνη στο τμήμα Electricaland Computer Engineering στο Michigan State University in East Lansing.

Όπως λέει, το λογισμικό λειτουργεί ήδη πολύ καλά για τη μέτρηση της συστολικής πίεσης (μικρή πίεση) αλλά μένει να λειτουργήσει το ίδιο καλά και για την αρτηριακή (μεγάλη πίεση).

Πηγή: American Heart Association

Σχετικά Άρθρα